NEVJEROJATNO

GRAFOLOG RASKRINKAO ŽENSKUBANDU Odvjetnica potpisalamrtvaca na lažiranom testamentu

Halida Rauscher (66) htjela se domoći imovine Ilije Milunića s kojim je ljubovala. Pomogla joj je odvjetnica Vesna Bajić
 Mate Piškor/CROPIX

Općinski sud u Sisku, po sucu Siniši Orliću, nepravomoćnom je presudom poništio pisanu oporuku pokojnog Ilije Milunića iz Sunje prema kojoj njegova izvanbračna družica Halida Rauscher iz Siska nasljeđuje njegovu imovinu: kuću, bankovne račune, automobil.

Naime, stalni sudski vještak u svom grafološkom vještačenju, uspoređujući potpise na zahtjevu za izdavanje osobne iskaznice s potpisima na oporuci, utvrdio je da pokojni Milunić nije svojom rukom potpisao oporuku koja je navodno 10. studenoga 2008. u njegovoj nazočnosti sastavljena u odvjetničkom uredu Vesne Bajić, odvjetnice iz Kutine.

Sud je također riješio da Halida Rauscher nije izvanbračna supruga pokojnog Milunića i da nema pravo na naslijeđe po toj osnovi. Sud je tako odlučio na temelju nalaza vještaka i iskaza svjedoka.

Poznanici iz Siska

Ova dugotrajna pravno-sudska trakavica počela je počela prije šest i pol godina. Halida Rauscher (66) krajem 2008. stupila je u vezu s tada 71-godišnjim Ilijom Milunićem, umirovljenim učiteljem iz Sunje. Međutim, romansa je kratko trajala jer je Milunić umro 11. ožujka 2009. Kako je iza njega ostala vrijedna imovina, Rauscher se preko poznanika iz Siska i Kutine povezala s kutinskom odvjetnicom Vesnom Bajić (52) tražeći savjet kako da naslijedi vrijednu imovinu umrlog ljubavnika.

Pala je odluka: napisat će se lažna oporuka i krivotvoriti potpisi mrtvog čovjeka.

U vezi s ovim slučajem tužiteljstvo u Kutini tereti odvjetnicu Vesnu Bajić, djelatnicu u njezinu uredu Karmelu Androić i Siščanku Halidu Rauscher zbog četiriju kaznenih djela: krivotvorenja isprave, prijevare u pokušaju, sprečavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza. Na Općinskom sudu u Kutini u tijeku je suđenje tim trima ženama.

Kopiranje preko stakla

Iza složene optužnice krije se isto tako komplicirano kazneno djelo, koje obuhvaća krivotvorenje potpisa umrle osobe, nagovaranje na kazneno djelo, kao i lažno svjedočenje.

Dogovor kako to postići, prema navodima iz optužnice kutinske općinske odvjetnice Marije Rukavine, postignut je u uredu Vesne Bajić 7. svibnja 2009., dva mjeseca nakon smrti Ilije Milunića.

Odvjetnicu se tereti da je toga dana sastavila lažnu oporuku pokojnog Ilije Milunića, antedatirala je i na opruku stavila datum od 10. studenoga 2008. kada je Milunić bio živ.

Na lažnu oporuku odvjetnica Bajić prekopirala je, preko stakla, potpis mrtvog čovjeka, pa je te potpise i svaki list lažne oporuke, prema navodima iz optužnice, ovjerila svojim pečatom i potpisom odvjetnice.

Ostavinski postupak

Drugookrivljena Karmela Androić, djelatnica u uredu Vesne Bajić, prema navodima iz optužnice, prekopirala je jedan potpis pokojnog Milunića, a osim toga je na sudu u Sisku svjedočila da je Ilija Milunić osobno nazočio potpisivanju oporuke. Trećeokrivljena Halida Rauscher je oporuku, iako je znala da je krivotvorena, upotrijebila u ostavinskom postupku kod javnog bilježnika, gdje je dala izjavu da prihvaća nasljedstvo koje joj prema oporuci pripada.

Zakonski nasljednici

No, Halida Rauscher nije na temelju oporuke stekla nasljedstvo jer su zakonski nasljednici ostavitelja osporili oporuku i podnijeli tužbu pred sudom.

Na sudu u Sisku krajem prošlog tjedna potvrđeno je da je oporuka krivotvorena i da se Milunićeva prijateljica i ljubavnica, uz pomoć odvjetnice iz Kutine i njezine djelatnice, željela nezakonito domoći njegove imovine.

Snimila kako je na laž nagovara odvjetnica

Općinski sud u Kutini presudama 9. travnja i 10. srpnja ove godine oslobodio je optužbi Florinu Milat iz Kutine, protiv koje je optužbu podnijela odvjetnica Vesna Bajić.

Odvjetnica je tu ženu tužila jer je neovlašteno snimala razgovor u njezinu uredu te da je objavom tajno snimljenog razgovora počinila kazneno djelo uvrede klevetom.

Naime, Florina Milat policiji je predala tajno snimljeni razgovor tijekom kojeg je odvjetnica Vesna Bajić nagovara da lažno svjedoči na sudu o tome da je osobno svjedočila pisanju oporuke i njezinu potpisivanju od strane Ilije Milunića.

Upravo je Florina Milat bila osoba koja je Halidu Rauscher dovela do odvjetnice Vesne Bajić kada je u njezinu uredu pao dogovor da se do vrijedne imovine umrlog Ilije Milunića dođe pisanjem lažne oporuke i krivotvorenjem potpisa mrtvog čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:34