SLUČAJ IZ KARLOVCA

GIMNAZIJALAC NA SLOBODI Pokušao ubiti, a sud nije odredio istražni zatvor da ne bi izostao iz škole

Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

KARLOVAC - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda potvrdilo je u ponedjeljak odluku suca istrage da se 17-godišnji karlovački gimnazijalac tijekom istrage za pokušaj ubojstva može braniti sa slobode, u čemu ih je rukovodio stav da ne postoji bojazan od bijega ili dovršetka započetog kaznenog djela.

Državno odvjetništvo nastavlja istragu događaja od 30. prosinca kada je u karlovačkom kafiću Buksa 23-godišnjem Karlovčaninu Karlu J. 17-godišnji Luka M. zadao nekoliko ubodnih rana u trbuh, opasnih po život od kojih se, prema izjavama liječnika, dobro oporavlja.

Prema riječima suca za mladež Mladena Kosijera izvanraspravno vijeće je stava da bi određivanje istražnog zatvora počinitelja isključilo iz škole na mjesec ili dva jer nije poznato kada će, zbog zdravstvenog stanja, državno odvjetništvo moći ispitati žrtvu kao drugu stranu u sukobu.

Počinitelju, kako je Hini potvrdio sudac Kosijer, u prilog ide činjenica da je do sada neosuđivan redovit učenik karlovačke gimnazije. Kosijer također kaže da tužiteljstvo treba utvrditi navode nekih svjedoka da je u stvari on bio napadnut kao nasumce odabrana žrtva rabijatnog Karla J., od ranije poznatog po kršenju zakona. Iz kompletne medicinske dokumentacije trebat će se dokazati i navod iz kaznene prijave da su ozljede bile opasne po život.

Iz dobro obaviještenih izvora bliskih istrazi Hina doznaje da se dvojica mladića prije sukoba nisu ni poznavala, što ide u prilog stavu da se ne radi o situaciji gdje je vjerojatno da bi osumnjičenik imao potrebu "dovršiti započeto kazneno djelo pokušaja ubojstva".

Državno odvjetništvo istragom tek treba potvrditi radi li se o pokušaju ubojstva, kako je napad u kaznenoj prijavi kvalificirala policija, ili je riječ o blažem djelu, nanošenju treških ozljeda. Naime, počinitelja najviše tereti okolnost da je kod sebe imao nož, kojim su žrtvi nanijete teške ozljede, iako se iz izvora bliskih istrazi doznaje da je riječ o "nožiću, a ne nožu".

S druge strane najintrigantniji je podatak da se žrtva i počinitelj navodno nisu ni poznavali do sukoba u malom prostoru WC-a kafića Buksa, u karlovačkoj Radićevoj ulici. Ta okolnost će kod kvalifikacije djela isključiti bezobzirnu osvetu, mržnju ili neki drugi vid niskih pobuda, zbog kojih bi se djelo moglo kvalificirati i teže.

Kirurg s Odjela za abdominalnu kirurgiju karlovačke Opće bolnice Anton Pavlović kazao je za Hinu da je stanje ozljeđenog mladića posljednjih nekoliko dana stabilno te da ga za tri do četiri tjedna očekuje operativni zahvat "vraćanja izvučenog dijela debelog crijeva u utrobu".

Lukin razrednik Denis Plavetić kazao je da je njegov učenik mirno i drago dijete koje u tri godine s nikim nije bilo u sukobu ili imao bilo kakav problem. "Vrlo dobar je učenik i svi će vam reći isto što i ja, da je miran tih i pristojan te da nikada bez razloga nikoga ne bi napao", kazao je Plavetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:47