MISTERIOZNA SMRT

FRATAR SE OBJESIO ZBOG UCJENJIVAČA? 'Dragi župljani, vi niste ništa krivi, ja sam upao duboko'

 Ivo Ravlić/CROPIX

Fra Petar Rastočić, župnik župa Igrane i Drašnice, koji je u utorak pronađen obješen u župnoj kući Župe Gospe od Ružarija u Igranima, sahranjen je dva dana poslije na groblju sv. Križa u Makarskoj, nakon što je, po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, obavljena obdukcija, piše Slobodna Dalmacija .

Prema informacijama koje smo dobili od splitske policije, potvrđeno nam je da je tijelo 62-godišnjeg franjevca pronađeno u utorak prijepodne, te da je mrtvozornik utvrdio da je smrt nastupila vješanjem. No, prema policiji, na tijelu nema tragova nasilne smrti ni elemenata koji bi upućivali na kazneno djelo.

No, župom kojom je stolovao proširila se priča prema kojoj je moguće da je fra Petar Rastočić odlučio sebi oduzeti život jer se više nije mogao nositi s pritiskom dvojice nepoznatih muškaraca koji su ga ucjenjivali.

– Strašno je to što se dogodilo, to je veliki šok za ovako malu sredinu od 300-injak duša. Pa u Igranima je 1941. ubilo svećenika i o tome se još priča, pa sad zamislite kako je ovo odjeknulo. Naše je mjesto u zadnjih nekoliko mjeseci zadesilo nekoliko tragedija, jedno samoubojstvo mladića i smrt jednog našeg mještanina u prometnoj nesreći, i svi smo se pitali što se još gore može dogoditi. I evo, dogodilo se da se ubio fra Petar, od koga se to, kao duhovnog vođe mjesta, najmanje očekivalo.

Ovo će sigurno ostaviti posljedice na mještane, posebice jer se ovakav čin kosi s naukom Crkve. Prije smo se nadali smaku svita nego ovome, očito je da je donio nešto iz svoje prošlosti, no što je to, nitko ne zna – kazuje nam Emil Talijančić, predsjednik MO-a Igrane. Na pitanje je li čuo priče o “ucjenjivačima” i je li išta primijetio na fra Petru u posljednje vrijeme, odgovara da ga nije često viđao, ali da je primijetio promjenu.

Volio je djecu

– Bio je skroman fratar, nije se vidjelo da troši puno novca, nije vozio bijesno auto niti išta slično. Bio je drag čovjek, volio je djecu i meni će ostati u sjećanju kao prvi fratar koji je blagoslovio naš mjesni odbor – kazao je Talijančić.

Jedan mještanin govori nam da se po mjestu svašta govori, od toga da je nedugo prije smrti s oltara kazao da je vidio dva crna psa, što može biti aluzija na dva “ucjenjivača”, do toga da je jedan mještanin prije koji mjesec, nakon nedjeljne mise, čekao fra Petra kada se ispred crkve parkirao automobil dubrovačkih registracijskih oznaka. Vozač je, po toj priči, mislio da nema nikoga osim fra Petra, no kad je vidio tog mještanina, upalio je automobil i otišao, a fra Petar je tom mještaninu tada kazao: “Hvala ti, spasio si me.”

U dvorištu župne kuće gdje je fra Petar pronađen mrtav, vidi se stolica na kojoj je navodno stajao prije vješanja. No, samo mjesto samoubojstva je u najmanju ruku čudno odabrano. Naime, njegovo je tijelo pronađeno kako visi s rešetaka malog prozorčića na bočnoj strani kuće koja se ne vidi s ceste, u prolazu između župne kuće i jednog manjeg objekta.

Visina prozorčića ne prelazi 160-170 centimetara do poda, a glava fra Petra, nakon vješanja, bila je konopom od rešetaka prozora udaljena niti desetak centimetara, što znači da se objesio o toliku dužinu konopa. Iako je teško “ući” u glavu čovjeka koji se odluči na ovakav čin, ne možemo se ne zapitati zašto bi netko tko je odlučio sebi na takav način oduzeti život, a visok je oko 170-180 centimetara, “komplicirao” stvar vješajući se na tako malu visinu, kad je koji metar prije tog prozorčića, između dviju kuća, postavljena na visini od dva i pol metra željezna šipka, koja je očito služila kao nosač nadstrešnice. No, to je tek subjektivan zaključak, a splitska je policija, kako smo rekli, utvrdila da je u pitanju samoubojstvo i da nema elemenata nasilne smrti.

Upao sam duboko

– Ne znam ništa ni o kakvim ucjenjivačima niti sam išta čudno primijetio na fra Petru. Osim što sam prije nekih mjesec i po dana bio na propovijedi koja mi se učinila i iznenađujuća i zastrašujuća. Kazao je tada: “Dragi župljani, vi niste ništa krivi, ja sam upao duboko” i još nešto u tom stilu, a mi smo svi ostali u čudu i nitko ga, koliko znam, nije pitao što je time mislio, niti je on detaljnije objašnjavao što je na stvari – rekao nam je poznati slikar iz Igrana Žarko Kumrić.

– Samo sam jednom slušao tog fratra, i to kad je govorio na jednom pogrebu u Drašnicama, no mogu reći da mi je zauvijek ostao u sjećanju. Ipak, kad sam ga nakon nekoliko mjeseci vidio u Makarskoj, djelovao mi je kao potpuno zabrinut čovjek, ostavljao je potpuno drugačiji dojam od onoga kad sam ga vidio u Drašnicama. Bilo je očito da ga nešto tišti – kazao nam je jedan Makaranin.

U prilog teoriji da je uzrok zbog kojeg se fra Petar odlučio na ovakav čin puno dublji od puke depresije i psihičke nestabilnosti, ide i priča prema kojoj je zapravo on inscenirao pljačku župnog dvora u rujnu prošle godine. Tada je prijavio makarskoj policiji krađu oko 40 tisuća kuna novca u stranoj i domaćoj valuti iz župne kuće, no neki s kojima smo razgovarali na tu tvrdnju samo značajno odmahuju glavom i kazuju nam da je taj novac zapravo završio upravo kod tih nepoznatih muškaraca.

Fra Petar Rastočić tada je lokalnim medijima kazao kako je provala najvjerojatnije bila dobro organizirana, s obzirom da se u župnoj kući u trenutku provale nije nalazio nitko.

– Novac je bio dobro skriven i njime sam namjeravao platiti račun za crkvena zvona i sat. Međutim, oko 19 sati sam bio na služenju svete mise. Zanimljivo je i da u vrijeme provale, koja je prema izjavama policajaca obavljena profesionalno, u kući pored župnog ureda nisu bile ni dvije susjede koje su baš taj dan izbivale. U cijeloj priči je novac najmanje bitan jer će ga Crkva nekako prikupiti, no grozan je osjećaj da je netko boravio u župnoj sobi, koju je cijelu ispreturao – kazao je tada fra Rastočić.

Slučaj još otvoren

Od splitske policije dobili smo jučer informaciju da se u vezi te provale i krađe crkvenog novca slučaj još uvijek vodi kao otvoren, što znači da počinitelj još nije otkriven. U Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, pak, kazali su nam da oni zasad ne raspolažu nikakvim saznanjima o bilo kakvom reketu, ucjeni ili kamatarenju na štetu pokojnog svećenika.

– Govori se da su ga navodno vidjeli u nekom autu dubrovačkih oznaka s dvojicom muškaraca, a da je on bio na stražnjem sjedištu. Govorilo se i da je prije toga imao prometnu nesreću kod Sv. Roka, no auto je nestao, a on je bio neozlijeđen, tako da sumnjam u tu verziju o nesreći. Mislim da je to što je govorio s oltara bio njegov krik kojim je tražio pomoć. Zašto mu nitko nije pomogao, ni župljani ni njegovi franjevci, nitko nije čak ni došao pred župnu kuću zapaliti svijeću u spomen na njega. Najlakše je reći da je netko lud, najlakše je nekome dati epitet, no očito je da se iza svega toga nešto krije i da to treba istražiti – rekla nam je jedna od bližih susjeda pokojnog fra Rastočića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:58