DRAŽBA

FRA ŠIME NIMAC OSTAO BEZ PASSATA Crkva uspjela naplatiti prvih 150.000 kuna, mogao bi ostati i bez maslinika za koje mu država daje poticaje

Fra Šime i njegova bankarica Jasmina Bilonić dobili su 45 mjeseci zatvora zbog 9,8 milijuna kuna štete
 EPH

Automobil volkswagen passat fra Šime Nimca novog je vlasnika pronašao u Zagrebu. Na dražbi održanoj na Općinskom sudu u Splitu automobil je, prvotno procijenjen na 200.000 kuna kupila tvrtka iz Zagreba. Platili su za njega 150.000 kuna, tako da su prošli prilično dobro jer je riječ o novom vozilu koji je, netom nakon što je kupljen, po izbijanju afere s prodajom crkevnog zemljišta garažiran u samostanu Gospe od zdravlja.

Fra Šime Nimac je, nakon što je na Županijskom sudu u Splitu zbog pronevjere 9,8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, pokušao preuzeti automobil, no fratri su ga spriječili u tome, zaključali su garažu i zvali policiju.

Nakon povuci-potegni sljedećih par dana, passat je ipak ostao u samostanu te je nad vozilom pokrenuta ovrha. Fra Nimac je tvrdio kako mu je novac za automobil pozajmio prijatelj, koji je tako i sam sada ostao bez pozajmljenog novca. No, 150.000 kuna zarađenih na dražbi je tek kap u moru od ukupne svote koju od fra Nimca potražuje Župa Blažene Djevice Marije iz Baške Vode.

Osim nad passatom, ovrha se vodi i nad nešto manje od 14 hektara maslinika u Lišanima Ostrovičkim, a taj je spis pred sudom u Benkovcu te se čeka potvrda pravomoćnosti.

Osim toga, crkva sada traži i podatke o zemljištu na kojem je fra Nimac registrirao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, i za kojeg prima poticaje od Ministarstva poljoprivrede, a riječ je o ukupno 4 hektara zemlje. Pokaže li se da je riječ o zemljištu u vlasništvu, a ne najmu fra Šime Nimca, pokrenut će ovrhu i nad tom nekretninom.

Po još uvijek nepravomoćnoj presudi splitskog Županijskog suda, osim što treba vratiti novac od zemlje prodane bez potrebnih suglasnoti, Šime Nimac osuđen je na dvije godine zatvora. Bankarica Jasmina Bilonić osuđena je na 21 mjesec zatvora.

Ovrha o naplati duga vodi se u odvojenom postupku pred Općinskim sudom u Benkovcu, dok naplata dijela novca blokiranog na računu Jasmine Bilonić čeka pravomoćnost osuđujuće presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:01