PILOT IZBJEGAO SMRT

FOTO, VIDEO Drama kod Dubrovnika: Pilot Cessne skokom se spasio iz gorućeg zrakoplova!

Na mjesto nesreće odmah po dojavi stigli su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Konavle
 Tonči Plazibat / CROPIX

DUBROVNIK - Svega nekoliko minuta nakon što je u nedjelju oko 19.15 sati poletio sa zračne luke u Čilipima zrakoplov Cessna 127 prinudno je sletio na staru pistu nedaleko konavoskog mjesta Gruda, a potom djelomično izgorio u plamenu.

U trenutku nesreće u omanjem se zrakoplovu nalazio samo 63-godišnji pilot Antun Maškarić iz Cavtata iz tvrtke Air marine d.o.o. Primijetivši kvar i požar na avionu, pilot je nedugo nakon polijetanja to dojavio aerodromskoj kontroli leta i usmjerio zrakoplov prema staroj pisti koju je već odranije dobro poznavao.

Snalažljivi i iskusni pilot spasio se nakon slijetanja skokom iz gorućeg aviona kojega je brzo potom potresno i nekoliko manjih eksplozija.

Na mjesto nesreće odmah po dojavi stigli su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Konavle koji su brzom intervencijom ugasili plamen.

Uz njih su se našli i članovi aerodromske vatrogasne postrojbe koji nisu morali djelovati, policijski djelatnici koji su osigurali mjesto nesreće, te vozilo Hitne pomoći kojim je pilot žurno prevezen u dubrovačku Opću bolnicu gdje su mu, kako neslužbeno doznajemo, ustanovljene i lakše ozljede.

O uzrocima nesreće, kako doznajemo u PU dubrovačko-neretvanskoj, više će se znati nakon završetka istrage, te stručne revizije zračnih inspektora koji se očekuju u ponedjeljak.

- Na mjesto nesreće stigli smo četiri minute nakon što smo zaprimili dojavu, a požar smo ugasili za desetak minuta koristeći se većom količinom pjene za gašenje - kazao nam je nakon intervencije zapovjednik JVP Konavle Mario Magud.

Dodao je kako je u požaru zrakoplov polovično izgorio, a najviše su stradali motor i pilotska kabina koju je progutao plamen.

Istražitelji za zrakoplovne nesreće provode očevid

DUBROVNIK/ZAGREB - Istražitelji za zrakoplovne nesreće Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, danas će obaviti očevid mjesta nesreće zrakoplova Cessna.

Nakon očevida zrakoplov će biti rastavljen i odvezen u hangar na analizu. Tehničku istragu ove zrakoplovne nesreće provest će Agencija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova koja će, po završetku istrage, izraditi Završno izvješće o nesreći. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:05