PREVARE NA GRANICI

FOTO: VELIKA AKCIJA USKOKA U RIJECI Uhićeno 17 ljudi, pala i žena bivšeg doministra i šefa carinske uprave

Tijekom dana pretraženo je više desetaka stanova, poslovnih prostora i automobila. Uskok sumnja kako je u pola godine državni proračun RH oštećen za oko milijun eura
 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA - Sedamnaest osoba danas je privedeno na području Zagreba i Rijeke, u najnovijoj USKOK-ovoj akciji pokrenutoj zbog sumnji u korupciju u Carinskoj ispostavi Luka Rijeka, te je pretraženo više desetaka stanova, poslovnih prostora i automobila.

Kako neslužbeno doznajemo, među uhićenima je Katica Uljar, supruga Antona Uljara, pomoćnika ministra financija u mandatu Račanove Vlade 2001. godine i bivšeg ravnatelja Carinske uprave.

Nju, zajedno s još troje carinika iz Carinarnice u riječkoj luci i šestero carinika Carinske ispostave u zoni Škrljevo, USKOK tereti za zločinačko udruživanje, zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Osim Katice Uljar, osumnjičeni su i carinski službenici Boris Orešković, Željko Kamenar i Nenad Ribić iz Carinske ispostave Luke Rijeka, te Srećko Miculinić, Slavko Santini, Zdravko Širola, Silvio Herljević, Nikola Kovačević i Andy John Buneta iz ispostave na Škrljevu.

Sumnjiči ih se da su u proteklih pola godine primali mito za umanjenje cijena i količina robe uvezene iz Kine i Italije, a posrednici su im, neslužbeno doznajemo, bili Matko Sladić, direktor jedne od najvećih špediterskih tvrtki Ilirijašped, i Zlatko Perić, direktor trgovačkog društva Aurel trade, koji su iskazivali minimalne cijene i manje količine uvezene robe kako bi se onda platile manje pristojbe.

Sve zajedno sumnjiči ih se da su proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 308.000 kuna u obliku neocarinjene robe i 7,7 milijuna kuna na umanjenim iznosima ocarinjene robe. Privedena su i dvojica trgovaca, a riječ je i o kineskom državljaninu Z. Y., koji ima tvrtku u Zagrebu, te trgovcu iz Dubrave.

Uvozna davanja smanjivali su u dva koraka. Najprije su u špediterskoj tvrtki krivotvorili dokumentaciju o uvezenoj robi, i to na dva načina: ili bi u uvoznim deklaracijama umanjili količinu uvezene robe, ili bi u deklaraciji izmijenili sastav pošiljke te bi umjesto neke robe, na koju se plaćaju visoka davanja, naveli da je u pošiljci druga roba.

Takve deklaracije bile bi upućene u carinarnicu Luke Rijeka, gdje su radili uhićeni carinici, koji su pak, budući da su i sami dobivali mito, pazili da takvu lažnu dokumentaciju nitko ne provjerava te su uz umanjena davanja propustili robu u zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:09