POTJERA U ČETIRI DRŽAVE

FOTO: SPECIJALCI NA ULICAMA ZAGREBA I DUBROVNIKA U tijeku velika međunarodna akcija: Uhićeno 50 dilera!

 Željko Tutnjević/Dubrovački vjesnik

NOVO 14:39 - Tužiteljstva i policije zemalja regije provele su do sada najveću zajedničku akciju u borbi protiv međunarodnog krijumčarenja opojnih droga, priopćilo je u petak Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno u priopćenju objavljenom u Sarajevu, u akciji kodnog naziva "Šetač" sudjelovalo je više stotina policijskih službenika koji su istodobno i koordinirano djelovali u četiri države.

Zajedničke aktivnosti provedene su uz potporu projekta IPA 2010-jačanje tužiteljske mreže kojega vodi Europska unija, kao i SELEC središta za policijsku suradnju zemalja Balkana u Bukureštu.

Tužiteljstvo BiH ističe kako akcija "Šetač", predstavlja do sad najbolje organiziranu zajedničku policijsku operaciju kojom je zadan udarac strukturama narko-mafije koje djeluju na području četiri države regije.

13:31 - U velikoj međunarodnoj akciji protiv dilera policija je, neslužbeno se doznaje, u više hrvatskih gradova od ranog jutra uhitila 14 osoba i zaplijenila veću količinu marihuane.

Višemjesečna USKOK-ova akcija rezultirala je uhićenjima na području Dubrovnika, Splita, Zadra i Zagreba. Izvršene su i pretrage kuća i drugih prostora, čije su vlasnike duže vrijeme pratili USKOK i policija.

12:42 - Kako javljaju Nezavisne novine , u zajedničkoj akciji MUP-ova Republike Srpske i Federacije BiH kodnog imena "Svitanje" među sedmero uhićenih su Emir Tabaković iz Zenice, Darko Šatara, Zoran Varešković, Viktor Krišto i Almir Kurić, svi iz Busovače. Na teritoriju RS uhićeni su Pero Savić i B.D., obojica iz Šipova.

Svih sedmero se tereti za trgovinu drogom i oružjem.

Pero Savić iz Šipova, koji je označen kao organizator i glavni dobavljač droge, već je od ranije poznat policiji, a na glasu je kao jedan od "jačih" poslovnih ljudi u Šipovu.

- Savić je upao u policijsku zasjedu tijekom prijevoza droge drugim osumnjičenima na području Travnika. Savić je inače vlasnik većeg broja privatnih objekata, lokala i restorana na području Šipova - objasnio je izvor blizak istrazi.

Osumnjičeni Tabaković je tijekom uhićenja pokušao upotrijebiti oružje, ali su ga specijalci savladali i uhitili. Tabaković je posljednjih godina u više navrata bio meta policijskih akcija te je više od godinu i pol dana proveo u pritvoru.

---------------------------------------------------

12:00 - U tijeku je akcija međunarodnog karaktera s ciljem rasvjetljavanja teških oblika organiziranog kriminala u pogledu ilegalne trgovine drogom - rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu ministrar unutarnjih poslova Republike Srpske Radoslav Jovičić, javlja mondo.rs .

Jovičić je ocijenio da ova akcija pokazuje da se policije u regiji zajedno bore protiv organiziranog kriminala.

- Jedna policija u regiji ne može ništa učiniti. Ako kriminalci ne poznaju granice, zašto bismo mi? - upitao je ministar Jovičić.

Glasnogovornica Ministarstva unutarnji poslova Republike Srpske Mirna Šoja kazala je danas da je u međunarodnoj akciji "Šetač" na području četiri države zasad uhićeno 50 osumnjičenih dilera, i da je zapljenjeno 350 kila skunka, pola kilograma heroina, veća količina minsko-eksplozivnih sredstava, te veća količina ilegalnog naoružanja, javljaju banjalučke Vijesti .

- Ova međunarodna istraga započela je prije nekoliko mjeseci, a danas se vrše pretresi na desetinama lokacija u RS, ali i u drugim zemljama koje sudjeluju u akciji - rekla je Šoja.

Podgoričke Vijesti javljaju da je u pet crnogorskih gradova uhićeno 10 osoba. Navode da je u policijskoj akciji kojom upravlja hrvatski USKOK, policija poduzela pretrese na lokacijama u Ulcinju, Baru, Podgorici, Nikšiću i na Cetinju.

----------------------------------------------------

10:58 - Policajci s dugim cijevima navodno su viđeni su i na zagrebačkom južnom izlazu iz grada.

U zagrebačkoj i dubrovačkom policiji nisu željeli otktivati detalje. Navode tek da je riječ o završetku veće kriminalističke akcije koja se provodi na području više policijskih uprava. Ništa više nisu željeli otkriti, ističući da je za to nadležno Ravnateljstvo policije, u kojem nitko nije dostupan za izjavu.

---------------------------------------------------

Na širem dubrovačkom području od ranih jutarnjih sati traje operativna policijska akcija usmjerena protiv protiv osoba za koje se sumnja da su usko povezane s narkomiljeom i organiziranim kriminalom, javlja Dubrovački vjesnik .

Dubrovački vjesnik je objavio fotografiju pretresa stana M. Š. iz Gruža, suvlansika pizzerije Retro na Kantafigu.

Kako neslužbeno doznaju, policija je upala i u kuću poznatog dubrovačkog sportaša, ultimate fightera A. A., također iz Gruža.

Navodno se obavlja pretres još nekoliko kuća osoba koje su duže vrijeme pod nadzorom USKOK-a i policije. Riječ je o bračnom paru iz Čibače koji su vlasnici caffe bara u Uvali Lapad.

Na ceste su izašli i policajci s dugim cijevima i maskirnim kapama koji osiguravaju prilaze Dubrovniku.

Kako doznaje Dubrovački vjesnik, akcija traje i u Albaniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini gdje se također odvijaju pretrage, a čekuju se i uhićenja osumnjičenih. U samoj Hrvatskoj se peretrage navodno odvijaju u okolici Splita i Zagreba.

U akciji 'Svitanje' u BiH uhićeno sedam osoba

Pripadnici Federalne uprave policije jučer su u BiH proveli akciju "Svitanje" tijekom koje je uhićeno sedam osoba, javlja Klix.ba .

Akcija je rezultat višemjesečne istrage u vezi sa organiziranom grupom osoba koje se sumnjiči za prodaju droge.

Pretresi su, uz podršku MUP-a Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Republike Srpske, izvršeni na 14 lokacija i zaplijenjena je određena količina droge, oružja, novca i drugih predmeta od važnosti za dokumentovanje krivičnih djela.

Zasad nije poznato je li ta akcija povezana s današnjom na dubrovačkom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:37