POLICIJSKA RACIJA

FOTO: ORUŽJE ZA DROGU Pogledajte arsenal koji je policija našla u garaži bikera iz Velike Gorice

Da ga je uspio prodati Damir M. (37) bi zaradio, sumnja policija, najmanje 150 tisuća kuna
Zagreb, 150514.Heinzelova 98.Konferencija za medije PU Zagrebacke povodom zapljene vece kolicine oruzja i streljiva.Na fotografiji: zaplijenjeno oruzje.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

ZAGREB - „Oružje za drogu“ - otprilike ovako je glasila početna informacija koju su dobili hrvatski kriminalisti prije nego li su zasukali rukave i uz sudski nalog zavirili u obiteljsku kuću 37-godišnjeg Damira M., velikogoričkog bikera i člana tamošnjeg motokluba, obiteljskog čovjeka, zaposlenika jedne tvrtke, ali i vlasnika kaznenih prijava iz domene imovinskih delikata.

S poduzetnim 'kolekcionarom' oružja od kojih nekolicina datira iz NOB-a, za pretpostaviti je da će se početi razmotavati klupko u kojem je, navodno, popriličan broj članova stranih motociklističkih skupina posebice na Zapadu, a koji su oružje 'plaćali' drogom.

Ulaskom u Damirovu kuću policija je otkrila impozantan arsenal različitog naoružanja, a da ga je uspio proturiti do krajnjih korisnika na crnom ilegalnom tržištu, Damir bi zaradio, sumnja policija, najmanje 150 tisuća kuna.

Međutim, od droge skoro pa niti „d“. Policija i psi 'nanjušili' su tek šest grama amfetamina i 0,5 grama kokaina. Je li Damir u svemu bio sam i da li drogu skriva na nekoj drugoj lokaciji ili, pak, opijati iz dalekih zemalja još uvijek nisu pristigli u Lijepu našu - pitanje je na koje će istražitelji pokušati odgovoriti kriminalističkom obradom koja je u tijeku.

Trenutno je velikogoričkom Državnom odvjetništvu prijavljen za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja zbog čega je predan pritvorskom nadzorniku, ali će i prekršajno biti sankcioniran zbog posjedovanja droge. Oduzeto oružje poslano je na vještačenje. Tek se treba utvrditi porijeklo i da li je možda nešto korišteno za neko kazneno djelo. Postoje i sumnje da je Damirova podzetna djelatnost išla do te mjere da je upravo pištolje i puške ujedno i iznajmljivao za novac, te da su iznajmljivači naoružanje koristili za druge nedozvoljene aktivnosti.

Pune dvije godine koliko je prošlo otkad se taj mladi Velikogoričanin doselio u tu kuću na području Velike Gorice, susjedima je bio čudnjikav. Trgovina oružjem mu nije jedini izvor prihoda. Za pušku od 200-tinjak eura, na zapadu je dobivao i pet puta više.

- Zaposlen je. Svakodnevno odlazi na posao. I da, ne odvaja se od motora - pričaju oni koji su ga upoznali.

Popis oduzetog oružja:

- 9,7 kilograma eksploziva trotila

- 3 automatske puške M70 tzv. Kalašnjikov

- 7 strojnica (3 Špagina, 2 Schmeissera, 1 Thompson i 1 nepoznate marke)

- 12 pušaka različitog kalibra i proizvođača

- 14 komada elektronskog detonatora

- 4 pištolja i 2 revolvera

- 47 komada protuavionskog streljiva cal 20 mm

- 5445 komada streljiva za pištolj, revolver i puške

- 2 ručne bombe, prigušivač pucnja

- 6 grama amfetamina i 0,5 grama kokaina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:31