SMRTONOSNI 'ZVONČIĆ'

FOTO: KRAJ DRAME U KLAIĆEVOJ Detonirali bombu na krovu dječje bolnice u Zagrebu

Policija je izvijestila da je bila riječ o 'zvončiću' iz 1995. kada su pobunjeni Srbi napali hrvatsku metropolu
 Srđan Vrančić/Cropix

ZAGREB - Šok, nevjerica i panika zavladali su krugom Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u 9 sati ujutro u petak jer su radnici, radeći na sanaciji bolničkog krova, pronašli ni manje ni više nego eksplozivnu napravu!

Policija je kasnije izvijestila da je riječ o tzv. zvončiću, iz 1995. godine kada su pobunjeni Srbi napali hrvatsku metropolu višecijevnim bacačima raketa tipa Orkan sa kazetnim streljivom, a naprava je detonirana oko 13.45h.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici Protueksplozijske službe. Njihov voditelj Zdravko Modrušan izjavio nam je da nije bilo razloga za paniku. Uništavanje bombe prošlo je bez dima, tek sa manjom eksplozijom koja, zapravo, nije ni bila vidljiva.

- Radnici su radili na sanaciji krova, mijenjali su azbestne ploče sa betonskima. Jedan zvončić ostao je između azbestne ploče i betonske deke i čim su radnici ugledali zvončić, izvijestili su nadređene u bolnici a onda oni policiju - pojasnio je Zdravko Modrušan iz Protueksplozijskog odjela dodavši kako je zvončić bio prekriven čeličnom konstrukcijom unutar koje se detonirao.

U napadima na Zagreb 1995. poginulo je šestero ljudi, dok je 39 teško a 136 lakše ozljeđeno. Među šestoricom tada poginulih život je izgubio i policajac Ivan Markulin koji je radio na deaktiviranju neeksplodiranih 'zvončića' u dvorištu Dječje bolnice. Danas je u Zagrebi u tijeku bila ista 'operacija' deaktiviranja...

- Kad smo začuli da je bomba na krovištu, navrla su mi sjećanja u stotinki sekunde u vihor rata. U bolnici radim preko 25 godina. Kažu da bombu ne mogu micati nego će ju morati uništiti na krovu. Zato se evakuirao jedan dio bolnice. Čudi me, međutim, kako nitko do sada nije ništa uočio jer nije moguće da od te ratne godine nitko ništa nije popravljao - ispričao nam je ranije danas jedan od djelatnika bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 17:56