SMRT U ISTRI

FOTO: JEZIVI DETALJI HORORA Ronioci traže dijelove tijela djevojčice (16) koju je ubila jahta

Stravični nalet dogodio se u Fažanskom kanalu. Djevojčica je s očuhom na ljetovanje u Istru došla jučer
 Goran Sebelić/ CROPIX

PULA - U stravičnoj pomorskoj nesreći koja se dogodila jutros oko 11.10 sati na predjelu južnog Fažanskog kanala smrtno je stradala 16-godišnja njemačka državljanka J.K.

Ona je u tom dijelu akvatorija, nasuprot autokampa Brijun na području poluotoka Puntižela, odnosno otoka Kozada, ronila kada je na nju naletjela motorna jahta Kon Tiki 1 koja plovi pod talijanskom zastavom. Silina naleta bila je takva da su djevojci, usred sraza, bili amputirani dijelovi tijela. Nažalost, ozljede su bile preteške da bi joj se moglo pomoći.

Kako ističu u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastruktura, na obali poluotoka Puntižela nasuprot otočića Kozada djelatnici pulske Kapetanije zatekli su tijelo mrtve ženske osobe u ronilačkom odijelu. Prema izjavama očevidaca ubrzo je utvrđen identitet žrtve.

S obzirom da se nalazila u blizini nesreće, istraga je odmah usmjerena prema motornoj jahti, odnosno gliseru naziva Kon Tiki 1, talijanske zastave, duljine 13,68 metara i snage pogonskoga stroja od 330 kW, u vlasništvu L.F. iz Italije. Jahtu su djelatnici Lučke kapetanije Pula osigurali od prilaza drugih plovila i osoba do okončanja istrage. Ostala je na vezu stotinjak metara od obale, a policija je obavljala razgovore s posadom.

Nesretna 16-godišnjakinja ronila je, prema prvim saznanjima, u društvu svoga očuha koji je prošao bez ozljeda. Mjesto na kojem su ronili bilo je, prema propisima, označeno bovom koja služi kao upozorenje nautičarima.

Djevojka je, navodno, u Istru stigla dan ranije s obitelji, a odsjeli su u autokampu. Nakon same nesreće, u pomoć su priskočili ronioci obližnjeg ronilačkog kluba Puntižela koji su tijelo prebacili na obalu. Kasnije su trojica ronilaca specijalne jedinice Policijske uprave istarske tragala po dnu, navodno za amputiranom rukom.

Djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula prevezli su tijelo u Zavod za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije gdje je ustanovljeno kako je Njemica preminula uslijed zadobivenih teških i smrtonosnih ozljeda i amputacija dijelova tijela.

U Ministarstvu pomorstva ističu da je o ovoj teškoj pomorskoj nesreći obaviješteno i Županijsko državno odvjetništvo u Puli koje zajedno sa djelatnicima pulske Kapetanije i službenicima Pomorske policije Pula provodi istražne radnje o svim okolnostima događaja. Pred njima je zahtjevan zadatak utvrđivanja odgovornosti za nesreću, a za sada nije poznato da li je kapetan jahte glisirao u zoni u kojoj to nije dozvoljeno.

Fažanski kanal je, inače, vrlo popularna ronilačka destinacija, što zahtijeva poseban oprez i obzir nautičara koji onuda prolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 05:48