POŽAR KOD PLITVICA

FOTO Izbjegnuta tragedija: Curica (4) izvukla brata (1) iz zapaljene sobe, u zadnji tren ih spasila susjeda

 Robert Fajt / CROPIX

PLITVIČKA JEZERA - Mama Enisa otišla je nešto pomoći bolesnoj susjedi. Tata Miroslav od jutra je radio na stočnoj farmi Sadilovac, a sedmogodišnja sestra J.K. bila je u školi. A.K. (4) i njezin brat A.K. koji će uskoro napuniti dvije godine, ostali su se sami igrati u dnevnom boravku. U plastičnoj kištri u kojoj su držali drva, naslonjenoj na vruću gusanu peć, izbio je požar.

Curica je primjetila dim, koji je brzo ispunio prostorije skromnog doma. Uzela je bracu za ruku i odvela ga u kupaonicu. Tu su čekali da prestane. Ali nije. Dim je počeo ulaziti i u kupaonicu. Uskoro ih je omamio ugljični monoksid. Legli su na pod, dječačić potrbuške, a njegova seka na leđa. Izgubili su svijest - tako je to izgledalo jutros oko 11 sati u kući obitelji Vuković u Donjem Vagancu nedaleko od Plitvičkih Jezera.

Tragedija je trebala uslijediti za koju sekundu. Zahvaljujući susjedama Franki i Violeti Krizmanić na sreću, ipak nije.

- Susjeda Franka pokucala mi je na vrata i rekla da vidi dim iz kuće Vukovićevih. Stara je i bolesna, pa nije mogla otvoriti vrata. Ja sam uspjela, ušla sam u dnevni boravak, sve je bilo puno dima, iako nisam ništa vidjela pokušala sam nekako naći djecu. Nisam uspjela, pa sam istrčala van, jer sam se već bila nagutala dima. Vratila sam se. U drugu sobu nisam mogla jer je bila zaključana, pa sam ušla u kupaonicu. Primjetila sam curicu, zgrabila je i u tom trenutku čula tihi kašalj, ili bolje rečeno glasni udah. Zaključila sam da je to maleni, iako ga od dima nisam vidjela. Iznijela sam djevojčicu i onda se vratila po njega. Odmah sam nazvala Centar 112. Spojili su me s liječnikom. Rekao je da ih svakako probam razbuditi. Tresla sam ih, samo da se probude. Do dolaska hitne pomoći nekako su uspjeli doći k svijesti. Bili su u šoku - ispričala nam je hrabra susjeda Violeta Kuzmanić čudeći se sama sebi kako je uspjela biti pribrana u tako teškim trenucima jer je inače, kaže, paničarka.

Djeca su hitno prevezena u Opću bolnicu Gospić, djevojčica je zadržana na Odjelu intenzivne njege, a dječak je na Dječjem odjelu. Dobro se oporavljaju.

- Supruga je otišla s njima, sada sam je dovezao u Vaganac. Nisam ih mogao vidjeti u bolnici, jako smo vezani i ne bi me pustili kući, a ne znam ni kako bih ja sve to podnio. Bitno je da će sve biti dobro - priča tužni Miroslav Vuković čisteći požarište kuće u kojoj je s obitelji podstanar.

Izgorjelo mu je skoro sve što je imao, od pokućstva do televizora. Djeca više nemaju ni jednu igračku. Kako će dalje, ne zna. Privremeno će se smjestiti kod drugog susjeda, pa od minimalne plaće kojom prehranjuje tročlanu obitelj pokušati obnoviti kuću. Samo da prođe ova hladna lička zima.

- Molim vas, nemoje suditi majku. Žive teško, skromni su, nije mislila ništa loše. Išla je posjetiti susjedu - rekla je hrabra Violeta Krizmanić.

Svi koji na bilo koji način mogu POMOĆI NESRETNOJ OBITELJI nesretnoj obitelji mogu nazvati tatu Miroslava Vukovića na broj MOBITELA 099 828 4719.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:38