DRUGA NESREĆA U GODINI

FOTO Eksplozija u Plivi: Saša B. (30) teško opečen, liječnici se bore za njegov život

Devetero radnika ozlijeđeno, od kojih trojica teško. ‘Sav je pun opeklina. Nitko nam ništa ne govori, kao da nismo dostojni toga’, kaže potresena majka

ZAGREB - Devetorica radnika, od kojih trojica teško, ozlijeđena su u požaru koji je danas oko 15 sati buknuo nakon eksplozije plina u Plivinu pogonu za proizvodnju lijekova u zagrebačkom Prilazu baruna Filipovića.

Usred vatre prvi se našao 30-godišnji radnik Saša B., koji je na Odjel za opekline Traumatološke bolnice prevezen sa 93 posto opečenog tijela, a doznajemo da je riječ o opeklinama drugog, trećeg i četvrtog stupnja. Liječnici su se do zaključenja broja borili za njegov život.

Teške opekline zaradila su i dvojica njegovih kolega Dario Š. i Miroslav P., koji su odmah nakon eksplozije pohitali u pomoć stradalom kolegi i pokušali ga ugasiti jer je bio sav u plamenu. Tada su se i sami našli usred vatrene stihije.

Nagutao se dima

Vatru su naposljetku uspjeli ugasiti vatrogasci iz Plive, koji su odmah pozvali Hitnu pomoć. Iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama izvijestili su da nema opasnosti od zračenja. Iz Državnog centra 112 potvrđeno je da je zaprimljena dojava o eksploziji te da je ozlijeđenima pružena liječnička pomoć.

Dario Š. (27) stigao je u traumu s opeklinama šake i lica, a Miroslav P. s opeklinama šake prevezen je u bolnicu Sveti Duh. Ostalih šest radnika samo se nagutalo dima, ali će biti zadržani na Svetom Duhu na cijelonoćnom promatranju. Dežurni liječnik iz nadslužbe Klinike za traumatologiju potvrdio je Jutarnjem da je Saša B. u teškom stanju.

Nazvala sina

- Nesretni mladić zadobio je duboke opekline drugog, trećeg, na pojedinim mjestima i četvrtog stupnja. Opečeno mu je gotovo cijelo tijelo. Neopečena su ostala samo stopala, koja su bila zaštićena cipelama - kaže dežurni liječnik.

Osim Saše B., u traumu je zaprimljen i njegov tri godine mlađi kolega Dario Š. (27). Unatoč opeklinama prvog i drugog stupnja po licu, vratu i laktovima, liječnici vjeruju u njegov oporavak.

- Mlađem pacijentu je opečeno oko 20 posto tijela. Koliko sam uspio shvatiti, on se opekao jer je pokušao pomoći kolegi koji je gorio. Nažalost, i on je ozlijeđen, ali s obzirom na površinu opečene kože i intezitet opekotina, vjerujem da će taj mladić biti dobro - kaže liječnik.

Ubrzo nakon što je Dario Š. zaprimljen u traumu, tamo je stigla njegova majka.

- Čim sam čula što se dogodilo u Plivi, odmah sam nazvala sina. No, nije se javljao i odmah mi je bilo jasno da nešto nije uredu. Nakon nekog vremena me nazvao i rekao da dođem u Kliniku za traumatologiju - kaže majka nastradalog Darija Š. Dodaje kako joj nije rekao boli li ga nešto boli i kako se osjeća, ali samim time što joj se javio, zaključila je da on nije onaj koji je teže nastradao.

- To je prestrašno. Čekam da me puste k njemu da ga vidim. Rekli su mi da je pri svijesti, ali nikakve detalje još ne znam. Drugi dečko koji je nastradao jako je dobar prijatelj mojeg sina i uistinu se nadam da će biti dobro - rekla je majka nastadalog 27-godišnjaka.

Tijekom poslijepodneva u traumatološku kliniku stigla je obitelj životno ugroženog Saše B. Informaciju su, kažu, dobili od sestre unesrećenog, koja je saznala da joj je brat stradao iz medija. Iako su tražili liječnike da ih puste kod sina, to im nije omogućeno, a posebno su velik šok doživjeli kada su se otvorila vrata odjela i kada su ga vidjeli umotanog u gaze.

- Sav je pun opeklina, ako preživi, bit će loše. Nitko nam ništa ne govori, kao da nismo dostojni toga - kaže majka najteže stradalog Saše B.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:41