LICE S TJERALICE

FOTO: ATENTATOR NA SLIŠKA OSUĐEN TREĆI PUT Ovaj čovjek već 13 godina uspješno bježi pravdi

Marko Nikolić Markoni, kojem je Vrhovni sud jučer potvrdio kaznu od 12 godina za ubojstvo Vjeke Sliška 2001. na Cvjetnom, nakon atentata je nestao, a u Hrvatsku je slao svoje fotografije s egzotičnim ljepoticama
 Arhiva Globus

Marko Nikolić Markoni, čije je lice već 13 godina na Intrepolovoj tjeralici zbog optužbi da je sudjelovao u atentatu na Vjeku Sliška 2001. na Cvjetnom trgu u Zagrebu, jučer je nakon četvrtog ponovljenog suđenja u odsutnosti opet osuđen na 12 godina zatvora.

Markoni je nakon atentata pobjegao u Južnu Ameriku te mu se gubi svaki trag. Od tada je prvo osuđen na 30 godina zatvora, no Vrhovni sud je presudu suca Ranka Marijana ukinuo smatrajući da sud treba pažljivije ocijeniti je li Nikolić bio pomagač ili supočinitelj.

Na prvom suđenju je kao pomagač na 13 godina zatvora osuđen Samir Ivošević, a Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić Rus na 9 godina jer je ubio Sliškova ubojicu, belgijskog plaćenika Jamesa Martyja Cappiaua.

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu samo za Nikolića, slučaj je dodijeljen sucu Marijanu Garcu, koji je pak zaključio da ne postoje dokazi o Nikolićevoj krivnji te ga je na ponovljenom suđenju oslobodio.

Ubrzo Vrhovni sud ukida i tu presudu. Slučaj dobiva sutkinja Sanja Mazalin, a tužiteljstvo ublažava optužnicu i Nikolića tereti za pomaganje u ubojstvu.

U veljači lani Nikoliću je treći put izrečena nepravomoćna presuda na 12 godina zatvora.

Međutim, Vrhovni sud i tu presudu ukida jer je utvrđeno da je u vijeću, koje se tijekom suđenja više puta mijenjalo, jedan član koji je već ranije bio u vijeću koje je oslobodilo Nikolića, tako da je zbog proceduralne pogreške suđenje trebalo ponoviti i četvrti put.

To je sada i napravljeno u samo dvije rasprave te je Nikoliću ponovno izrečena kazna od 12 godina s gotovo identičnim obrazloženjem.

Nikolić nakon atentata nije dolazio u Hrvatsku. Povremeno bi znao poslati fotografije s egzotičnih destinacija u društvu ljepotica.

FOTO: Arhiva Globus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:33