TKO JE ODGOVORAN?

Ena (14) je 2019. umrla zbog neispravnog bojlera, na sudu se ništa ne pomiče, a majka je očajna: ‘Muka mi je!‘

Sa 14 godina se ugušila u kupaonici podstanarskog stana u Županji 3. travnja 2019. godine

Ena Strepački

 /Privatna Arhiva

Ena nije imala nikakve šanse. S nepunih 14 godina njezin je život ugašen 3. ožujka 2019. godine u kupaonici podstanarskog stana u Županji u koji se s majkom Ljiljanom i godinu starijim bratom Mijom uselila samo tri mjeseca ranije.

Uzrok smrti bilo je trovanje ugljičnim monoksidom. Uslijed neispravnih plinskih i električnih uređaja i instalacija došlo je do stvaranja po život opasne koncentracije ugljičnog monoksida, čijim je udisanjem kod Ene došlo ‘‘do otoka mozga i pluća, krvarenja u plućnim alveolama ...‘‘ što je uzrokovalo njezinu smrt. Istraga koja je provedena pokazala je osnovanu sumnju u čitav niz propusta, kako vlasnika stana, tako i ovlaštene dimnjačarske tvrtke, odnosno tvrtke za distribuciju plina.

Tri godine istrage

Istina, trebale su proći gotovo tri godine da Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru okonča istragu i u prosincu 2021. podigne optužnicu protiv petero osoba i dvije tvrtke koje su sumnjiči da su počinile teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Riječ je o vlasnicima stana, dimnjačaru te dvojici djelatnika tvrtke za distribuciju plina, kao i dimnjačarskoj tvrtki te distributeru plina.

Od podizanja optužnice 14. prosinca 2021. do danas, dakle nakon gotovo punih 14 mjeseci, suđenje u ovom kaznenom postupku još nije počelo. Štoviše, na Županijskom sudu u Vukovaru, gdje se vodi ovaj postupak, optužnica još nije ni potvrđena. Sa suda su nam odgovorili kako su do sada održane tri sjednice optužnog vijeća, a spis predmeta se ‘‘od 22. studenog 2022. nalazi na Visokom kaznenom sudu RH radi odluke o žalbi na Rješenje ovog suda od 20. listopada 2022.‘‘ No, kakvo je rješenje sud donio, ne znaju ni Ljiljana Strepački, ni njezin zakonski zastupnik Atila Šilješ, odvjetnik iz Osijeka, jer im s vukovarskog suda ne dolaze nikakva pismena niti ih se poziva na sjednice optužnog vijeća.

Ljutnja, ogorčenje i očaj. Miješaju se emocije kod Enine majke. Uskoro će četvrta godišnjica Enine smrti, a ona i obitelj još čekaju da pravna država profunkcionira.

- To su četiri godine agonije. Radi se o životu djeteta, njezina braća su se povukla u sebe, postali su bezvoljni, jedva su završili školu, a bili su odlični učenici. Muka mi je, ne znam kome da se obratim. Da je toliko dugo trajala istraga?! Da još nije potvrđena optužnica?! Ovaj nije pregledao bojler, iz Plinare nisu reagirali, ostavili su neispravno..., svi imaju neku svoju priču, izvlače se. Uzrujam se kad samo pomislim na to. Da se radi o djetetu nekoga s tih sudova, ne bi tako bilo - rekla nam je Enina majka, koja se zbog postupanja suda osjeća isključenom iz procesa.

Isključili oštećenicu

- Dobili smo poziv samo na prvo optužno vijeće 16. veljače 2022. Od onda ni ja niti moja stranka ne dobivamo pozive, pismena, žalbe, odluke, praktično ne znamo što se događa u postupku. Nisu nam omogućili ni uvid u e-Predmet, iako im je to obveza i iako sam to više puta tražio od sutkinje Nevenke Zeko, tako da ne znam sadržaj odluka - kazao nam je Šilješ i dodao da je Županijski sud u Vukovaru praktično isključio oštećenicu iz kaznenog postupka koji se vodi zbog smrti njezine kćeri. Osječki odvjetnik ističe da je od sutkinje Zeko više puta, usmeno i pismeno, tražio da im se dostavljaju odluke, a 3. veljače stavio je primjedbe na rad sutkinje.

- Sljedeći potez je zahtjev za izuzeće sutkinje, odnosno Suda te podnesak Vrhovnom sudu. Majka je očajna - kaže Šilješ. Sa Suda, s druge strane, birokratski odgovaraju kako je propisan način na koji stranke, njihovi punomoćnici i zastupnici mogu dobiti informacije o stanju sudskog predmeta te da stranke mogu same izvršiti uvid u podatke putem usluge e-Predmet.

- Nikada mi to nije omogućeno - uzvraća odvjetnik Šilješ.

Propusti vlasnika, dimnjačara i plinara

Vlasnike stana konkretno se tereti da su bili ‘‘odgovorni za stanje i sigurnost plinske instalacije‘‘. Dimnjačar je pak ‘‘tijekom kontrole dimovodnog sustava propustio provjeriti dozračivanje u prostor kupaonice, iako svjestan da je u njoj ugrađen plinski uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije u kojoj je, suprotno odredbama Tehničkog pravilnika o dimnjačarstvu, ugrađen odsisni ventilator.‘‘

Tereti ga se da je okrivljenim vlasnicima stana propustio ‘‘izdati upozorenje i obavijestiti opskrbljivača plinom kako bi prekinuli isporuku plina dok se dimovodni odvod ne dovede u ispravno stanje.‘‘ Djelatnike tvrtke za distribuciju plina tereti se da su propustili primijeniti odgovarajuće propise i isključiti opskrbu plinom dok se nedostaci ne otklone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 07:49