NEZAKONIT TRANZIT

Dvije strane državljanke osuđene zbog šverca migranata: Pokušale se izvući neobičnim objašnjenjem

Sudu su izjave jedne od krijumčarki bile ‘Životni nelogične i usmjerene na izbjegavanje prekršajne odgovornosti‘
 Ilustracija/Robert Fajt/Cropix

Dubrovčanka Anngelika U. (49) i Albanka s prebivalištem u Italiji Margerite N. (38) Općinski sud u Slunju proglasio je krivima za krijumčarenje troje migranata albanske nacionalnosti i osudio na po 30 dana uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje od jedne godine.

Otkako traje migrantska kriza, a s njome i usko povezana kaznena djela ilegalnih prijelazaka državnih granica i krijumčarenja, ovo je prvi puta, barem koliko je javnosti poznato, da su se u ovu vrstu kriminala upustile - žene.

Policija ih je pratila i zaustavila 9. svibnja 2018. godine oko 22.30 sati na Ličkoj magistrali u Rastokama. S njima u vozilu bila su trojica ilegalaca, Albanci u dobi od 33, 29 i 25 godina, koji su istoga dana u jutarnjim satima ušli u Hrvatsku iz Bihaća te su se našli na području Rakovice.

Nijedna okrivljenica se nije pojavila na sudu, međutim dokazni postupak je proveden bez njih, ali na temelju prikupljenih dokaza, među kojima su i njihovi raniji iskazi dani policiji tijekom istrage. Drugookrivljena je tada izjavila da je jedan od krijumčarenih migranata njezin suprug, a njezina kolegica vozačica je ustvrdila kako ni u jednom trenutku nije posumnjala da su putnici koje je pokupila u Hrvatsku ušli ilegalno.

No, sudu je ta izjava bila "životno nelogična i usmjerena isključivo na izbjegavanje prekršajne odgovornosti s obzirom da je postojeća migrantska kriza opće poznata činjenica, a životno je da je cilj putovanja bio prevesti na određeno područje osobe koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku a time je pomagala strancima u nezakonitom tranzitu teritorijem RH". Isto tako, sudu je nelogično da krijumčarka nije znala da njezin muž ima zabranu ulaska u Italiju na tri godine, kako se također branila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:21