PRIJETIO MU

DRVODJELJA UCIJENIO UGLEDNOG PROFESORA PRAVA 'Uništit ću te, oblijepit ću faks njezinim golim fotkama'

Markantni je profesor nesretnom drvodjelcu oteo djevojku i tako ga naveo na seriju šokantnih prijetnji
 Tonči Plazibat/CROPIX

OMIŠ - Drvodjelac Ljubomir F. (48) iz Omiša zanijemio je od očaja kad ga je napustila njegova ljubav. Od početka godine taj sredovječni muškarac muku muči s ljubavnim porazom, ali i činjenicom da ga nesuđena 29-godišnja nevjenčana partnerica ostavlja nakon deset, ako je suditi po njegovim pričama, skladnih godina.

Na kraju je Ljubomir postupio u skladu sa svojim imenom te je na neprimjeren način odlučio uzvratiti, a upravo taj potez ga je stajao uhićenja i čak dvije kaznene prijave!

- Uništit ću te. Oblijepit ću cijelu zgradu fakulteta s njezinim eksplicitnim slikama. Oboje ću vas osramotiti - samo je dio šokantnog repertoara i prijetnji upućenih, ni manje ni više nego jednom docentu s Pravnog fakulteta. Upravo taj markantni 33-godišnji profesor oteo je srce Ljubomirovoj 'mladoj' zbog kojeg mu je rekla jedan dan zbogom.

Prema navodima kaznene prijave, uzastopna uznemiravanja i prijetnje trajala su od 8. do 30. rujna, nakon čega je profesoru s 'prava' prekipjelo. Upravo na njegov profil na društvenoj mreži Facebook te na email adresu do koje je uspio doći Ljubomir mu je slao sve i svašta. Bilo je to sasvim dovoljno da mu policija pokuca na vrata, privede ga na razgovor u postaju i podvrgne kriminalističkom istraživanju nakon kojeg je završio kod istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu. Međutim, na Ljubomirovu radost, sudac je tog, dosad nikad evidentiranog muškarca, odlučio pustiti na slobodu gdje će (do)čekati suđenje.

Inače, docent s Pravnog fakulteta je samo jedna od preko 240 osoba koje su u proteklih 19 mjeseci, otkad je zaživjelo u Kaznenom zakonu novo (ne)djelo nametljivog ponašanja, potražile pomoć policije. U odnosu na prošlu godinu, zabilježen je porast od preko 70 posto! MUP-ove statistike bodu u oči.

Od početka godine diljem Lijepe naše, evidentirano je preko 120 kaznenih djela nametljivog ponašanja na štetu više od 115 osoba, a za što će odgovarati na optuženičkoj klupi najmanje njih 66, dok je prošlu cijelu godinu tih djela bilo 151, a zbog čega su prijavljena 74 nametljivca koji su zagorčali živote 126 svojih meta.

Najviše se gnjavilo nesuđene i bivše partnere, supružnike, poznanike, kolege, ali i poznate idole na području metropole i okolice, a odmah u stopu po tim nametljivim aktivnostima su Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija. U oko 75% slučajeva proganjanja, progonitelj je muškarac, a žrtva je žena. U preostalih 25% slučajeva pojavljuju se sve kombinacije: žene koje progone muškarce, muškarci koji progone muškarce i žene koje progone žene.

Uvrštavanjem 'nametljivog ponašanja' u Kazneni zakon 'laknulo' je mnogim djevojkama i ženama koje su do tada praktički bile nezaštićene i uglavnom neshvaćene od institucija odnosno policije kad bi se i odvažile tako nešto prijaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:13