NEVERBALNI REKET

DRAMA U RODNOJ KUĆI MARKA MARULIĆA Prijetili splitskom ugostitelju: 'Samo su gledali u mene'

Split, 030913.Obnova Palace Marulic, rodna kuca Marka Marulica u Papalicevoj ulici.Nas povratnik Tin Bojanic po svim uputama konzervatora obnavlja prizemlje rodne kuce Marka Marulica koje ce pretvorit u kafic knjiznicu tematski opremljenu u spomen Marka Marulica.Na fotografiji: Tin BojanicFoto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

SPLIT - Gestikulacija prstima 'daj novac' i potom povlačenje prsta po vratu - prijetnje su smrću upućene u ponedjeljak 37-godišnjem splitskom ugostitelju sa argentinskom putovnicom Agustinu Eliasu Jijeni Sanchezu odnosno Tinu Bojaniću (ime koje koristi u Hrvatskoj op.a.). Neverbalni reket zbog koje su doslovce prošli trnci vlasniku male kavane “Marcus Marulus” otvorene lani u rodnoj kući oca hrvatske književnosti Marka Marulića, obavijestio je policiju.

Obzirom i na ranije zaprimljene prijetnje, splitski istražitelji zasukali su rukave i tragaju za dvojicom nepoznatih muškaraca koji su ciljano došli u Bojanićev lokal u Papalićevoj ulici ne bi li, očito, iznudili novac pritom nijemo sijući strah. Ne bi li se što prije ušlo im u trag, u tijeku su pregledi snimki nadzornih kamera na okolnim zgradama kako bi se ujedno rekonstruirao njihov dolazak u gradsku jezgru a potom i bijeg.

- Ne, ti muškarci se nisu obraćali drugim osobama u lokalu već samo su gledali u mene - kratko je pojasnio poduzetni Argentinac policajcima.

Zamiljivo je, međutim, da je prošle godine 37-godišnji Bojanić, inače po baki Hvaranin, već tražio pomoć od policije da mu prijete smrću i paljenjem tek otvorenog lokala. Nakon sačinjene službene zabilješke a potom i izvida, policija mu je odgovorila: „U vašoj prijavi nema elemenata za kazneni progon zbog reketa odnosno kaznenog djela iznude“ davši mu, kako je tad već ustvrdio medijima, do znanja da mu se ne može pomoći dok ne bude napadnut - ili on ili njegova imovina.

Svojedobno se u javnosti požalio kako ga pokušavaju reketariti izvođači radova tražeći da im plati troškove za koje on smatra da nisu osnovani a zbog čega se i vodi sudski spor. Tom prilikom je ustvrdio da su mu smrću prijetila „dvojica muškaraca u srednjim godinama koji su mu naglasili da su bili u ratu i da mrze dijasporu“.

Jesu li posljednje prijetnje 'rezanjem vrata' povezane sa prethodnima, ili su pak ta dva muškarca dio neke druge priče, policija istražuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:24