UHIĆEN ZLIKOVAC

DOLIJAO SERIJSKI PREVARANT Građanima kao lažni HEP-ovac i policajac oteo 170.000 kn, pao zbog prijetnje smrću svojoj ženi

 Tonči Plazibat/CROPIX

Žitelji grada Zagreba donekle mogu odahnuti. Zagrebačka policija je uhitila upornog serijskog kradljivca Rifata B. (31), točnije lažnog djelatnika HEP-a, Plinare i policije koji je proteklih 15 mjeseci obmanjivao vremešne umirovljenike i pritom im, koristeći razne izlike, ukrao preko 170.000 kuna! Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja u koje su bili uključeni policajci iz čak sedam policijskih postaja, 31-godišnjem lopovu se stavljaju na teret ukupno 22 teške krađe te dvije računalne prijevare i dvije prijetnje.

Taj nepopravljivi recidivist u val krađa krenuo je 29. svibnja prošle godine u Prilazu Slave Raškaj kada se predstavio kao zaposlenik Plinare koji mijenja plinske instalacije. Umirovljenica mu je iz koverte dala novac za tobožnju zamjenu cijevi, što je kradljivac iskoristio pa se poslužio i ostatkom novca oštetivši ženu za preko 15.000 kuna. Vidjevši da mu ide, nastavio je dalje varati ljude, ali u ulozi tobožnjeg zaposlenika Elektre koji očitava brojila. Tijekom popisivanja brojila, u nekoliko je navrata tražio čašu vode i pritom koristio nepažnju vlasnika u čije je stanove ulazio. Od pojedinih meta je zahtijevao da mu donesu ljestve ili stolicu kako bi se popeo i što točnije očitao brojilo. Osim novca od nekoliko žrtava je ukrao i bankovne kartice s čijih je računa na bankomatima podizao novac.

Rifat uglavnom nije bio nasilan. Tek u jednom slučaju je, vidjevši da u stanu nema novca, umirovljenici s ruke strgnuo zlatni nakit i pobjegao. Na piku mu se našao i 85-godišnji muškarac po izlasku iz ljekarne, a koji se kretao pomoću elektrovozila. Započeo je s njim razgovor kako bi i njemu jedno takvo vozilo trebalo pa je "kupio" povjerenje umirovljenika kojeg je u konačnici "olakšao" za 5000 kuna.

U Rifatovom slučaju vrijedi i ona "da se kršitelj zakona uvijek vraća na mjesto događaja", točnije u Brijunsku ulicu. Naime, 25. svibnja kao lažni djelatnik HEP-a popisivanje brojila "naplatio" je 6500 kuna. Tom je prilikom nanjušio da umirovljenik ima još novca pa se na njegovim vratima pojavio kao "policajac" 1. lipnja rekavši mu da je otkrio lopova koji mu je prethodno otuđio novac i da mu za tu uslugu mora platiti 500 kuna. U međuvremenu je prevarant ožednio pa je zatražio čašu vode kako bi u miru iz komode ukrao još 30.000 kuna te novčanik s 8000 kuna.

Do 31-godišnjaka su istražitelji došli zapravo zadnjeg dana mjeseca lipnja i to zbog drugog (ne)djela, odnosno nakon što ga je njegova 40-godišnja supruga prijavila za prijetnje smrću. Tri puta joj je prijetio jer brakorazvodnu parnicu očito ne može probaviti. A osim njoj, Rifat je prijetnje smrću uputio i 50-godišnjem prijatelju. Protiv inovativnog lopova podneseno je posebno izvješće te je predan u ruke pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:31