LOPOV LAVLJEG SRCA

DOBITNIK PRIZNANJA 'PONOS HRVATSKE' PLJAČKAO STANOVE Spasio vozača iz gorućeg automobila

Dean Grublješić je iz plamtećeg automobila na autocesti Rijeka-Zagreb spasio vozača
 Damir Krajac / CROPIX

Na Županijski sud u Rijeci jučer ujutro privedena su dvojica iz trinaesteročlane skupine provalnika, osumnjičenih za seriju teških krađa u riječkoj regiji. Riječ je o Mati Šnajderu (28) i Deanu Grublješiću (23) kojima je sutkinja Ksenija Zorc odredila jednomjesečni istražni zatvor, javlja Novi list.

Određeno je i jamstvo, svota čijim plaćanjem mogu ćeliju riječkog zatvora zamijeniti slobodom, a ona iznosi za svakog 50 tisuća kuna.

Da cijeli slučaj bude zanimljiviji, jedan od uhićenih, točnije Dean Grublješić, javnosti je poznat kao dobitnik priznanja 'Ponos Hrvatske'.

Dean Grublješić dobio je priznanje jer je iz plamtećeg automobila na autocesti Rijeka-Zagreb spasio vozača koji ne bi preživio bez njegove pomoći. Koincidencija je da je na dodjeli priznanja bio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je na čelu institucije koja je sada provela istragu o provalama u kojoj je nagrađeni Riječanin drugi na listi okrivljenih.

Slučaj, u kojem je Grublješić iskazao veliku hrabrost, zbio se na čvoru Oštrovica u siječnju prošle godine.

Vidjevši kako gori »škoda fabia«, Grublješić je odmah zaustavio svoj »audi A6« kojeg je vozio u drugom smjeru autoceste, stao sa strane i upalio četiri »žmigavca«. Preskočio je ograde da bi došao do suprotnih traka autoceste, te bez krzmanja se dao u izvlačenje vozača iz »škode«, čovjeku je kosa već gorjela, zračni jastuk je bio u plamenu. Vatra je umalo zahvatila i Grublješića, koji je uspio izvući vozača iz auta.

- Otvorio sam vrata i vidio da se njiše naprijed-natrag. Plamen mu je već bio zahvatio kosu, leđa, sjedalo, zračni jastuk je već izgorio. Otkopčao sam mu sigurnosni pojas, izvukao ga i nosio pedesetak metara dalje od auta. Ondje mi je pomogla mlada Bjelovarka. Polegli smo ga na pod, polili vodom i stavili mu jastuk pod glavu. Ljudi uokolo vikali su ‘Bježi! Što radiš?! Auto će eksplodirati!’. No ja nisam mislio na to, opisao je tada za 24sata Dean nesreću te dodao kako je 'normalno da svatko tako reagira iako razumije' da mnoge obuzme strah'.

Trinaesteročlana provalnička grupa, u kojoj su i dvije žene, tereti se za seriju provala kojima su se domogli plijena od najmanje 400 tisuća kuna. »Operirali« su od Kastva do Delnica i Grižana, provaljivali ponajprije u obiteljske kuće, poslovne prostore tvrtki i kioske, a među metama provalničke grupe našle su se i zlatarnica, skladišna hala, ugostiteljski objekt i trgovina. Uglavnom su odnosili novac i nakit, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:48