LUDA SPIRALA

DOBILI 70 GODINA ZA KRVAVU PLJAČKU FINE Slučaj nezapamćen u hrvatskoj sudskoj praksi: Dva suđenja, dvije presude, a samo jedan zločin

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Pet godina nakon što su za najkrvaviju pljačku u hrvatskoj povijesti uhitili jednu grupu osumnjičenika, kojima se sudilo i koji su oslobođeni, policija je u siječnju prošle godine za isto kazneno djelo osumnjičila novu grupu ljudi.

Slučaj je to nezapamćen u hrvatskoj sudskoj praksi. “Ok. Nisu to bili ti. Sada imamo nove.” “Treća sreća.” “Policija riješila krvavu pljačku Fine sa 200% uspješnosti. Dva puta su otkrili počinitelje.”

To su bili komentari kad se doznalo da će se zagrebačka policija u suradnji sa Županijskim tužiteljstvom odlučiti na do tada neviđen korak. Priznat će pogrešku i popljuvati sama sebe. Kontrirat će svemu što su do tada prilično agresivno inkriminirali prvoj grupi osumnjičenika.

KRVAVA PLJAČKA FINE Razbojnici dobili 70 godina: Žugelj osuđen na maksimalnih 40!

Također, dalo se naslutiti i da je druga istraga za krvavu pljačku Fine puno kvalitetnije obavljena jer bi si policija i DORH teško mogli dopustiti drugi debakl. Tako je i bilo. Vidjelo se da nove optužbe imaju i glavu i rep.

Nekoliko osumnjičenika priznalo je djelo, i najvažnije, fantomski DNK pronađen u vozilu kojim je pljačka počinjena našao je svojeg vlasnika. Nije pripadao Nenadu Filipoviću, elitnom specijalcu HV-a i Gotovininu kumu. Pripadao je potpuno nepoznatom nadrogiranom klincu.

Kako se dogodilo da su policija i USKOK prvi put zagrizli u krive ljude? Imali su krive informacije, a ambicija i inercija učinili su ostalo. Nagrada koju je Sokol Marić ponudio za pronalazak ubojica svojih zaštitara napravila je možda više štete nego korsiti jer su se na nju nalijepili razni kvaziinformatori koji su samo željeli doći do novca. Već u fazi istrage dalo se naslutiti da optužbe trebaju potporu. Pojavili su se ugroženi svjedoci 1, 2, 3... od kojih su neki bili prave varalice, a neki su sami bili strašniji ubojice od onih protiv kojih su svjedočili. I jedni i drugi poslije su sami završili u zatvoru.

Ipak, ludoj spirali na kraj je stao razum jednog čovjeka, suca Zdravka Majerovića. Naprosto je ocijenio da nikakvih dokaza za krvavu pljačku Fine nema. Da je bilo drugačije, prave počinitelje nikada ne bi ni tražili ni pronašli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:41