PRESUDA

DOBILA SPOR ZBOG DISKRIMINACIJE NA POSLU 'Stalno je govorio da sam prestara i da je najbolje da sama odem iz poduzeća'

Počinjena mi je trajna šteta jer sam gotovo dvije godine bez posla, a nisam više tako mlada da se dokazujem drugdje
 Mate Piškor / CROPIX

Siščanka Ksenija Vrebac (58) dobila je prošlog tjedna nepravomoćnu presudu u svoju korist protiv svoje bivše tvrtke Sisak projekti.

Sud je potvrdio da je Ksenija Vrebac bila žrtva diskriminacije po dobnoj, stručnoj i političkoj osnovi. Ovo je već druga presuda o zabrani diskriminacije koju je ove godine po dva različita suca donio Općinski sud u Sisku protiv iste tvrtke u vlasništvu Grada Siska.

Naime, nakon što je krajem ožujka sud nepravomoćno presudio da se zabranjuje diskriminacija Darka Weissa iz Siska u tvrtki Sisak projekti, prošlog tjedna sud je presudio da je još jedna bivša zaposlenica te tvrtke, Ksenija Vrebac, bila žrtva mobbinga odnosno diskriminacije tadašnjeg direktora Sandra Čavraka te je presudio da se zabranjuje daljnja diskriminacija Ksenije Vrebac.

Dio bivše vlasti

- Iako je presuda o zabrani moje daljnje diskriminacije u Sisak projektima zakasnila, jer sam u međuvremenu dobila otkaz i otišla u prijevremenu mirovinu, jako sam zadovoljna, jer je riječ o moralnoj satisfakciji. Moj bivši direktor Sandro Čavrak poigrao se s mojom sudbinom, mojim životom i zdravljem. Sada je sud rekao da nije imao pravo na to - kaže nam Ksenija Vrebac.

Sud je, baš kao u slučaju Darka Weissa, utvrdio da je tadašnji direktor tvrtke Sisak projekti Sandro Čavrak pred svjedocima izjavljivao Kseniji Vrebac da je prestara, da ne može slijediti nove trendove i nova pravila ponašanja, da je dio bivše vlasti (HDZ-a), da je najbolje da ode iz tvrtke, nije joj davao poslove, nije ju pozivao na kolegije, ignorirao ju je, iako je odgovorno i stručno radila poslove. Tužbu zbog diskriminacije podnijela je u veljači 2014., a otkaz je dobila mjesec dana kasnije.

- Tužila sam poslodavca zbog nezakonitog otkaza i za nekoliko mjeseci očekujem presudu. Nadam se također u moju korist, jer i ova presuda da sam bila žrtva mobbinga pokazuje da je moj otkaz politički motiviran. Uostalom, u emisiji Radio Siska 16. veljače prošle godine gradonačelnica je izjavila da je u Sisak projektima zatekla groblje slonova i da to groblje slonova ne može pokrenuti grad. Očito je mlađi Čavrak slušao tu emisiju i riječi svoje šefice pa smo postali njegove žrtve - kaže Ksenija Vrebac.

Novi šef

U međuvremenu direktor Sandro Čavrak napustio je Sisak projekte zbog posla u Bruxellesu, a na njegovo mjesto zasjeo je novi šef, svega nekoliko godina mlađi od otpuštenih. Osuđena je tvrtka Sisak projekti, pravna osoba. Nije osuđen direktor Čavrak, koji je prema mišljenju Darka Weisa i Ksenije Vrebac provodio vrlo grubu diskriminaciju, nije osuđena gradska vlast, odnosno gradonačelnica iako oboje bivših djelatnika Sisak projekata tvrde da je svima jasno da nije Čavrak provodio svoju nego njezinu volju i politiku.

- Vrlo vjerojatno ću podnijeti tužbu zbog naknade štete protiv svoje bivše tvrtke. Osim što sam materijalno oštećena, jer ne primam plaću, to je šikaniranje loše djelovalo na moje zdravlje, na moju psihu.

Ostati bez posla uvijek je teško, ali posebno je teško kad ostaneš bez posla zbog nepravde, zbog nečije igre ljudskim sudbinama, zbog političkih obračuna. Meni je profesionalno pričinjena trajna šteta jer sam već gotovo dvije godine izvan posla, izgubila sam kontakte, ne pratim više tako detaljno propise, ja više nisam konkurentna, a nisam više ni tako mlada da se dokazujem negdje drugdje, nakon 34 godine rada.

Zatvorska kazna

Napominjem osim toga, na znanje drugim direktorima gradskih tvrtki, da je je prema članku 133. Kaznenog zakona diskriminacija postala kazneno djelo, kažnjivo kaznom do dvije godine zatvora. Nadam se da je toga svjestan i Sandro Čavrak, bivši direktor Sisak projekata - zaključuje Ksenija Vrebac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:07