NEUKROTIVI MARLON

DIVLJI ROĐAK IZ NOĆNE MORE Banuo joj u poslovni prostor pa počeo mahati skalpelom: ‘Daj mi novac! Izrezat ću ti lice ako budeš zvala policiju!'

 Silvano Ježina / Novi list / EPH

Ozlijedit ću te! Uništit ću te ako mi ne daš novac! Otvorit ću Facebook profil pod tvojim imenom i pisati neistine!

To su samo neke od prijetnji koje je godinama članici svoje šire obitelji upućivao Marlon Kuderna, 31-godišnjak s Viškova, koji u istražnom zatvoru čeka ishod pravosudnog postupka koji se na Općinskom sudu u Rijeci vodi protiv njega zbog iznude i prijetnji.

Rođak iz noćne more sklon je nasilničkom ponašanju, zbog čega je i prije osuđivan. Dvije optužnice koje će, ako izvanraspravno vijeće Općinskog suda prihvati zahtjev Kudernina odvjetnika Antona Denone, biti spojene u jedan spis, otkrivaju tri godine kalvarije rođakinje u režiji mladog Viškovljanina. Novija optužnica, prema kojoj je ovog tjedna počelo suđenje Kuderni, tereti ga da je prošle godine nepunih pet mjeseci, kako bi se domogao nepripadne imovinske koristi, tražio veće novčane iznose od članice šire obitelji.

Eskalacija iznuđivanja

Prema optužnici, Kuderna ju je stalno obilazio, prijetio joj odlazeći uglavnom s manjim novčanim svotama koje mu je u strahu isplaćivala. Nekada bi mu dala 100, nekada 200, nekada 500 kuna, a iznos se u tih pet mjeseci popeo do 8000 kuna, koliko iznosi žrtvin imovinskopravni zahtjev. Iznuđivanje je eskaliralo kad je Kuderna u lipnju prošle godine provalio u poslovni prostor svoje rođakinje. Ona se uplašila i rekla mu da će pozvati policiju. Tada je Kuderna navodno izvadio skalpel, počeo joj njime mahati pred nosom i prijetiti: “Ako pozoveš policiju, vidjet ćeš što će ti se dogoditi s licem”.

U kolovozu jednom ga je prilikom rođakinja pokušala istjerati iz kuće. Uhvatio ju je tada za vrat, udario šakom u bradu te joj prijetio i vrijeđao je, a ona mu je na kraju ipak dala novac.

Modus operandi

Starija optužnica podignuta je 2014. godine, a njome je pak obuhvaćen period od devet mjeseci od prosinca 2012. do rujna 2013. u kojemu je Kuderna od iste rođakinje uspio iznuditi oko 18.000 kuna. I ovdje se, prema onome što je žrtva tijekom istrage ispričala, radilo o prijetnjama i nasilničkom ponašanju. Rođak iz noćne more govorio joj je da će je ozlijediti te uništiti imovinu i ugled, najavljujući da će na njeno ime otvoriti Facebook profil i pisati o njoj neistine.

Optuženi Kuderna je tijekom istrage poricao djelo, negirajući i nasrtaje na rođakinju i prijetnje. No ona je u iskazu prilično detaljno opisala njegov modus operandi i sud će utvrđivati tko od njih dvoje govori istinu.

Suđenje je počelo pred vijećem sutkinje Općinskog suda Damire Delost, a odvjetnik Denona je, utvrdivši da se protiv njegovog branjenika vodi još jedan istovjetni postupak, zatražio spajanje spisa zbog ekonomičnosti jer smatra da se radi o istom djelu. Optužnice će, po svoj prilici, biti spojene i tada možemo očekivati nastavak postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:56