JUTARNJI DOZNAJE

DA SILVA NA VRHOVNOM SUDU TRAŽI REVIZIJU PRESUDE ‘Sud je previdio da je Mamić s Duduom sklopio ugovor kao dužnosnik Dinama’

 CROPIX

Godinu i osam mjeseci proslavljeni je nogometaš Eduardo da Silva lakše disao nakon što je nepravomoćno dobio sudsku bitku protiv Zdravka i Marija Mamića, a prema kojoj su svi ugovori s početka njegove nogometne karijere proglašeni ništavnima, točnije lihvarskima.

No 16. rujna ove godine po nogometaša je uslijedio hladan tuš jer je viša instanca, Županijski sud u Zagrebu, prvostupanjsku presudu pravomoćno preinačila i učinila Dudua Mamićevim višemilijunskim dužnikom.

Pravomoćna presuda prema kojoj Da Silva nije bio u robovlasničkom odnosu s Mamićem zapravo je donesena još 5. svibnja u korist izvršnog predsjednika Dinama. Šokirala je i mladog nogometaša i njegova odvjetnika Ivicu Crnića, koji je prošlog mjeseca zatražio na Vrhovnom sudu reviziju na pravomoćni sudski pravorijek. Smatra da je Županijski sud selektivno ocijenio dokaze u Mamićevu korist te da nije primijenio sportske pravilnike HNS-a i Fife, koji štite nogometaše od lihvarskih ugovora.

Silni postoci

Pravomoćnom presudom poništena je i prvostupanjska odluka prema kojoj je bila stavljena izvan snage i javnobilježnička isprava po kojoj je napravljena ovrha na Eduardovoj imovini zato što nije ispunjavao ugovore prema Mamićima. U Hrvatskoj je Da Silvi opet blokirana sva imovina (stan, dva automobila u Zagrebu i bankovni računi), a s obzirom na pravomoćnost presude, Zdravko Mamić bi sad mogao i prisilno ovršiti sve što je Brazilčevo jer presuda je jasna - ugovori između čelnika Dinama i nogometaša pravno su valjani pa je samim tim Mamić imao pravo tražiti od Da Silve prvo 50 posto, zatim 25 posto te na kraju 20 posto svih njegovih prihoda do travnja 2011. godine.

- Eduardo smatra da nije imao pravično suđenje jer je Županijski sud u Zagrebu zanemario da sportaši imaju pravo na zaštitu od svojih menadžera posebnim propisima koje su donijeli Fifa i HNS. Sud je namjerno ili slučajno pogodovao Zdravku Mamiću kao tzv. pokrovitelju, ocijenivši da Mamić nije bio dužnosnik u NK Dinamo u vrijeme sklapanja ugovora. A bio je pa je igrač koji je s njim sklopio ugovor bio u potpunosti ovisan o njemu.

Novac na ruke

Takvi su ugovori nemoralni. Sud nije primijenio propis sportskog prava da se igrač smije uz menadžera vezati najviše četiri godine, a sud smatra u redu i da nije zelenaški uzeti 20 posto od svih primanja. Također, sudu nije čudno da Mamići nisu ni jedan od tih ugovora prijavili HNS-u - kaže odvjetnik Ivica Crnić koji je u Da Silvino ime poslao priopćenje. Podsjetimo, Mamići su od 2001. do 2007. sklopili pet ugovora i aneks tepajući Duduu: “Ljubavi, mi smo ljudi, mi jedni drugima vjerujemo”. Najviše je bola u oči činjenica da je prvi ugovor sklopljen na Da Silvin 18. rođendan koji je padao u nedjelju, na neradni dan, te da se samo radi Mamića ured javne bilježnice otvorio ne bi li se sklopio Ugovor o ulaganju bez broja i datuma te onaj o posredovanju i zastupanju. Da Silva je rekao da je u tom razdoblju Mamiću na crno dao 88.000 eura dajući do znanja da je u njegovu slučaju Mamić “zamračio” 670.000 kuna. Mamići su bili ogorčeni na Eduardovu tužbu te su naglasili da se Zdravko Mamić “kao pokrovitelj obvezao voditi kompletnu brigu oko Da Silvine karijere sve do okončanja njegove profesionalne karijere te mu isplatiti 100.000 eura, biti na raspolaganju, pružiti mu pravnu i medicinsku pomoć te osigurati smještaj”, iako je bilo dana kad je nogometaš spavao i na stadionu.

Plaćanje na crno

Što se tiče Pravilnika Fife, a s obzirom na to da Da Silva kaže da je HNS-u prijavljen samo jedan ugovor, Mamići tvrde kako u spornom razdoblju nije postojao pravilnik o statusu Fife i transferima igrača.

Sutkinja traži vještačenje kuća za jamčevinu Mamiću

Istražna sutkinja jučer nije željela donijeti odluku o tome vrijede li zaista ukupno 14 milijuna kuna, kolika je tražena vrijednost jamstva, dvije nekretnine koje je obrana ponudila kao zalog za izlazak na slobodu šefa Dinama Zdravka Mamića. Prije toga odlučila je saslušati vještake da bi se vrijednost kuća decidirano utvrdila. Riječ je, kako neslužbeno doznajemo, o nekretninama u vlasništvu Alfonsine Vlahović, poduzetnice koja živi u Njemačkoj i koja je za Mamića založila kuću u Samoboru. Druga nekretnina bila je ona Ivana Primorca, sina tajkuna Marijana Primorca, osobe koja je Sanaderu donirala BMW i koji je zbog toga morao svjedočiti u slučaju Fimi Media, a svjedočit će i u istrazi protiv Mamića.

Sutkinja je pak u slučaju Zdravkova sina Marija Mamića odlučila da je nekretnina koju je obrana predložila u većem dijelu dostatna za pokrivanje jamstva od pet milijuna kuna, a razliku je Mario Mamić predložio podmiriti u gotovu novcu. Za njega je kućom u Zagrebu, kako neslužbeno doznajemo, jamčio direktor NK Lokomotive Božidar Šikić. Također, sutkinja je jučer odbila prijedlog nekretnine Sandra Stipančića, vlasnika offshore tvrtki kojima je Dinamo uplatio oko 10 milijuna eura, a koji je za iznos od 4 milijuna kuna pokušao založiti kuću u Istri. Navodno je razlog bio loše napravljen elaborat. Igor Krota, kojemu je određeno jamstvo od dva milijuna kuna, nije predlagao nikakvo jamstvo te ostaje u Remetincu. Sve odluke sutkinje nepravomoćne su te na njih postoji pravo žalbe, a kako doznajemo USKOK će to pravo i iskoristiti pa se puštanje iz pritvora osumnjičenika ne može očekivati još tjedan dana. ( M. Dešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:59