NAPISALA PRESUDU

174 stranice ne otkrivaju tko je naručio smrt Pukanića

U praktički rekordnom roku sutkinja Ivana Kršul napisala je presudu o suđenju koje je trajalo 52 raspravna dana, a spis je imao nekoliko desetaka tisuća stranica
Zagreb, 231008.Veceras oko 18:15 sati na parkiralistu Nacionala u Staroj Vlaskoj u eksploziji autobombe poginuo je vlasnik Nacionala Ivo Pukanic i Niko Franjic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Od prošlog petka šestorica nepravomoćno osuđenih za ubojstvo Ive Pukanića u ćelijama remetinečkog zatvora “bogatija” su za obvezni dio literature. Zatvorski čuvari uručili su im primjerak nepravomoćne presude na 174 stranice.

Neki odvjetnici presude još nisu primili , a kad ih dobiju, imaju 15 dana za pisanje žalbi.

Iako su prošla nepuna dva i pol mjeseca, ne računajući blagdane, sutkinja Ivana Kršul presudu je za suđenje na koje je potrošila 52 raspravna dana napisala brzo.

Presuda nije scenarij

O ubojstvu Ive Pukanića sigurno bi se mogao snimiti krimić, o njemu je već napisana knjiga, na suđenje je potrošeno stotine kartica novinskog teksta, sati tonskih i video zapisa.

Sve to sada je sažeto u presudi. Presuda nije krimić, ona je suhoparno iznošenje činjenica, u njoj nema ničeg novog i spektakularnog.

Za neki sinopsis ona bi mogla biti samo predložak i “kontrolni paket” scenarija, ali nikako štivo od kojeg treba očekivati dramatičan zaplet.

Jer, sudske presude to i nisu. Neće se tako u njoj naći dramatična scena “Lezi, specijalna policija!” koju je autor ovog teksta uživo slušao s mobitela odvjetnika Zorana Pilipovića koji je tog trenutka na drugoj liniji imao Amira Mafalanija.

Sva sreća da postoji taj popratni materijal jer u dalekoj budućnosti nitko iz presude ne bi mogao sagledati svu dramu u Zagrebu tog 23. listopada 2008. kada je u 18.27 sati odjeknula eksplozija. “Paklena naprava” postavljena u skuter s dvorišne strane zgrade Nacionala na mjestu je ubila Ivu Pukanića, suvlasnika tog tjednika, i njegova suradnika za marketing Nikolu Franjića.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:15