Očitovanje Stanka Subotića o privatizaciji Večernjih novosti

OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BEOGRADU

POSEBNOM ODELJENJU ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL

ZAMENIK TUŽIOCA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL MIRJANA ILIĆ

TUŽILAC ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL MILJKO RADISAVLJEVIĆ

PREDMET: PRIVATIZACIJA VEČERNJIH NOVOSTI

Poštovani,

Obavešten sam od mog pravnog zastupnika Radisava Tadića, da ste mu se dopisom br KTR 290/10 od 03.06 ove godine obratili i pozvali na sastanak , a povodom mojih izjava datih specijalnom tužiocu. Takođe sam obavešten i o sadržaju sastanka koji je održan 11.06 ove godine i sa vašim dodatnim pitanjima I zahtevima oko pomenutih izjava. Ovim putem Vam dostavljam moje odgovore na vaša pitanja.

Pre svega bih želeo da istaknem da sam ja protiv Manojla Vukotića kao i još 22 lica 19.marta ove godine nadležnom tužilaštvu u Ženevi (gde mi je stalno mesto boravka) podneo krivičnu prijavu i koju je tužilac prihvatio i po kojoj postupa. 24 maja ove godine preko svojih pravnih zastupnika podneo sam specijalnom sudu moja saznanja u vidu izjava povodom svih krivičnih dela u procesu privatizacije dnevnog lista Večernje Novosti. Direktan povod mog dopisa specijalnom tužiocu, bile su izjave koje su u javnosti dali najviši državni organi Srbije (ministar pravde Snežana Malović, državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen, specijalni tužilac Miljko Radisavljević i dr) da će se ispitati sve oko privatizacija Večernjih Novosti i Luke Beograd, a koje su sproveli Milan Beko i Miroslav Mišković.

Izjave su date, kao direktna posledica mog javnog nastupa na TV B92, kada sam pomenutu dvojicu optužio, da su mojim parama, do kojih su dosli prevarom, platili i akcije Novosti i akcije Luke i da o svemu posedujem urednu dokumentaciju. Kako je bilo prošlo više od 2 meseca od izjava funkcionera, a da mene ili moje pravne zastupnike niko nije kontaktirao, ja sam samoinicijativno u formi izjava predao tužiocu sve detalje oko te privatizacije, objasnivši precizno način kriminalnog organizovanja i delovanja zločinačkog udruženja koje su formirali Miroslav Mišković i Milan Beko. Tada sam tužiocu i napisao, da dopis šaljem između ostalog i zbog toga, što su do mene došle informacije da su Beko i Mišković preko svojijih ljudi u pravosuđu navodno uspeli da srede da se pokrene fingirana istraga u tužilaštvu, ali takva da pokaže da je sve urađeno po zakonu i da na taj način i preko pravosuđa dobiju verifikaciju njihovih kriminalnih radnji.

Sada mi dozvolite da dam odgovore, onako kako sam pitanja rekonstrukcijom dobio od svog advokata.

Na vaše pitanje, da li je pored Manojla Vukotića još neko učestvovao u krivičnim delima oko privatizacije Novosti, jer u protivnom moja izjava nije za vaše tužilaštvo, moj odgovor je sledeći:

24. maja moji pravni zastupnici su predali 2 (dve) izjave, specijalnom tužiocu za organizovani kriminal. Prva, glavna ili velika sadrži imena svih učesnika u zločinačkom organizovanju, uključujući i Manojla Vukotića, kao i njihove neposredne uloge i zadatke u ovom zločinačkom poduhvatu. U drugoj i manjoj izjavi nalazi se samo dodatak o ostalim krivičnim delima Manojla Vukotića koja se gone po službenoj dužnosti. Dakle, obe izjave su moraju posmatrati kao celina jer one to i jesu.

Odgovor na vaše pitanje, da li ja posedujem ugovor između Manojla Vukotića i WAZ-a i da li znam šta je predmet ugovora, odnosno koje krivično delo, moj odgovor je da ja posedujem ugovor, naravno kopiju, da se originali nalaze kod predstavnika Waz-a (prva 3 svedoka koja sam predložio su direktno uključeni u taj ugovor), a original ugovora je i u advokatskoj kancelariji Milana Joksovića i Petra Stojanovića, koji su sastavljali ugovor i koje sam vam takođe predložio kao svedoke. Takođe vam napominjem da je celokupni ugovor objavljen javno preko više medija, a da ga i dan danas možete videti i naći na sajtu B92.

Na vašu konstataciju, da Manojlo Vukotić nije bio postavljen od države, već malih akcionara, moj je komentar da mislim da niste u pravu, da je Vukotića postavila vlada Srbije, kao najveći akcionar i da on jeste bio državni službenik. Takođe vam napominjem, da su i mali akcionari podneli nadležnom tužilaštvu još 2005 ili 2006 god krivične prijave protiv Manojla Vukotića, istim povodom i po njima nije do danas postupano.

Što se pak vaše konstatacije tiče, da o drugom dopisu niste raspravljali jer vas je više tužilaštvo obavestilo da su još pre dva meseca „formirali predmet“, pa da iz tog razloga vi ne postupate, ja mogu samo da konsatujem da je čudno da su formirali predmet povodom mojih izjava, a da me za preko 2 meseca niko tim povodom nije kontaktirao. Želim da verujem da je u pitanju grubi propust administracije, a ne ostavrenje najava Beka i Miškovića da su „sve dogovorili u pravosuđu oko toga“. U svakom slučaju, moja izjava sa dokumentacijom može da bude dragocena i višem tužilaštvu, pa verujem da će te je proslediti nadležnom tužiocu koji postupa po „formiranom predmetu“, a o tome obavestiti kako podnosica izjave, tako i javnost u Srbiji.

Što se tiče vašeg zahteva, za dostavu originalnog ugovora između mene i Waz-a, preko mog zastupnika vam ugovor i dostavljam, uz molbu da ga ne koristite za javno objavljivanje, već isključivo za istragu, jer po ugovoru mogu da snosim sankcije od druge stane ukoliko ugovor javno objavim.

Kao što sam naveo i specijalnom tužiocu i dalje sam spreman sam da odgovorim na sve dodatne zahteve od strane vas ili drugih državnih organa, spremnih da utvrde pravu istinu u ovim privatizacijama.

Stanko Subotić, Ženeva 14.06. 2010

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:08