U PONEDJELJAK PRESUDA ZA BRUTALNO SILOVANJE U PODSTRANI

Optuženi: Volio bih da se to dogodilo meni, a ne njoj

 Božidar Vukičević / HANZA MEDIA/Facebook

Volio bih da se to dogodilo meni, a ne njoj - rekao je zadnji dan suđenja R. Š. (23), optužen za pokušaj ubojstva i obljubu bez pristanka kolegice studentice u privatnoj kući u Podstrani u listopadu 2012. Splitski sudac Mlađan Prvan presudu će izreći u ponedjeljak u podne.

Završne riječi

Glavna rasprava na suđenju koje je počelo sredinom prošle godine okončana je jučer završnim riječima, a tijek postupka bio je zatvoren za javnost zbog osjetljivosti kaznenog djela. I nakon provedenog dokaznog postupka tužiteljica Darija Mrduljaš Pervan ustraje na optužnici koja tereti R. Š. za pokušaj ubojstva i obljubu bez pristanka. Smatra kako je dokazano da je R. Š. počinio oba kaznena djela te traži osuđujuću presudu i propisanu kaznu. Za pokušaj ubojstva je zapriječena kazna od 5 do 15 godina, a za obljubu bez pristanka od jedne do 10 godina zatvora.

Nediljko Ivančević, odvjetnik koji zastupa interese obitelji djevojke, pridružio se završnoj riječi tužiteljice. Odvjetnik Željko Gulišija, branitelj optuženog, zatražio je da njegova klijenta proglase krivim za prouzročenje teške ozljede iz nehaja te da bude oslobođen optužbe za obljubu bez pristanka.

Proturječni vještaci

Za nanošenje teških ozljeda s trajnim posljedicama zapriječeno je od jedne do osam godina zatvora, ali ako je djelo počinjeno iz nehaja kazna je do 3 godine. Optuženi od početka postupka negira da je koristio mehaničko sredstvo tog poslijepodneva kad je djevojka teško ozlijeđena. Sjećao se da ju je dodirivao rukom, ali ne zna kako je došlo do toga da ona završi s ozljedama od kojih je gotovo umrla.

Teške ozljede nastale su za vrijeme druženja R. Š. i njegove vršnjakinje u privatnoj kući zajedno s nekoliko djevojaka i mladića. Kako je došlo do ozljeđivanja studentice nitko od njih nije znao jer su tada R. Š. i ona bili sami u prostoriji. Nakon uhićenja R.Š. je izmjereno 1,44 promila alkohola u krvi. Žrtva se ne sjeća što se dogodilo.

Tijekom suđenja suočili su se splitski i zagrebački vještaci koji se nisu uspjeli suglasiti u mišljenjima jesu li teške ozljede nanesene djevojci rukom ili mehaničkim sredstvom.ƒ K. Marić Banje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 09:49