ILEGALNA RAFINERIJA U ZAGREBU

2000 tona lož ulja pretvorili u lažni eurodizel i zaradili 6,5 milijuna kuna

Od jedne su tvrtke kupili lož ulja za čak 10,8 miijuna kuna, a novostvoreni ‘eurodizel’ prodavali su za osam kuna po litri
zagreb 161106sokol maric blindirano vozilo pokusaj pljacke policija ocevid shoping city one intersparfoto: srdan vrancic-desk--zag-
 Cropix

Policajci i istražitelji USKOK-a uhitili su devet osoba zbog sumnje da su više od 2000 tona lož ulja preradili u lažni eurodizel i prodavali ga te su tako ostvarili ilegalnu zaradu od 6,5 milijuna kuna i oštetili državni proračun za 5,5 milijuna kuna

Uhitili devet osoba

Istražitelji sumnjaju da je prošle zime ekipu ustrojio i vodio Ivan Geceg (57), kojem se početkom ovog milenija sudilo u tzv. maloj zločinačkoj organizaciji. Za 10,8 milijuna kuna od jedne su tvrtke kupili čak 2,175.060 litara plinskog ulja namijenjenog grijanju (lož ulje). Geceg je 44-godišnjeg prijatelja angažirao da pronalazi tvrtke koje će od njih otkupljivati lažni eurodizel za najmanje osam kuna po litri. A ta tekućina, koja je nalikovala eurodizelu, zapravo je nastajala uklanjanjem markera i boje iz plinskog ulja u koje su miješali zemlju za izbjeljivanje i sumpornu kiselinu.

- Sukladno dogovoru, Geceg i 37-godišnji muškarac od jednog su trgovačkog društva naručivali znatne količine plinskog ulja koje su odvozili do improviziranog postrojenja za preradu, gdje se stvaralo gorivo nalik eurodizelu. Na računima koje su izdavali krajnjim kupcima stajalo je da je riječ o eurodizelu, a to nije bilo točno - tvrdi USKOK i napominje dalje da je, nakon što su kupci uplatili novac na račune njihovih tvrtki, Geceg angažirao ostatak ekipe da u raznim poslovnicama banaka i na bankomatima novac podignu te ga zatim bratski i podijele.

Istraga nad devetoricom muškaraca koji su vodili dvije “praonice nafte”, rezultirala je uhićenjima na zagrebačkom, varaždinskom i koprivničkom području. Terete se da su se udružili, zloporabili povjerenje u gospodarskom poslovanju, krivotvorili isprave i znakove za obilježavanje robe, a USKOK je za sve njih zatražio pritvor te im prijeti i višegodišnji zatvor.

Oduzeli 600.000 kuna

U pretresima stanova, lokala, skladišta i automobila oduzeta je velika količina dokumentacije, 600.000 kuna gotovine, 20 računala, gliser, automobil te dva improvizirana postrojenja u kojima su prerađivali lož ulje.

Za razliku od ovog slučaja koji tek treba dobiti sudski epilog, na suđenju tzv. maloj zločinačkoj Geceg je, podsjetimo, zajedno s Nikicom Jelavićem, Zoranom Pripuzom, Blažom Petrovićem i Željkom Vinkeševićem oslobođen optužbi za višemilijunske prijevare, iznude, prijetnje i pranje novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:07