ŠOKIRAO CIJELI SUD

BIZARNI ISKAZ BIVŠEH ŠEFA OSJEČKIH GROBARA ‘Čupanje zlatnih zuba iz pokojnika nije krađa. Tko to nađe - njegovo je’

Krešimir Vinaj radio je 39 godina u Ukopu i tvrdi da se zlato s umrlih oduvijek skidalo
Osijek, 260515.Na Opcinskom sudu u Osijeku zapocelo je sudjenje desetorici grobara i cetvorici nosaca osjecke gradske tvrtke Ukop.Optuzeni su za tesku kradju i povredu mira pokojnika.Krali su zlatni nakit, zlatne zube iz grobova i s pokojnika, satove i novac.Na fotografiji: optuzeni grobari i nosaci u sudnici.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX / copyrighted

“Rodbina se tih predmeta dobrovoljno odrekla i to za mene nije krađa”, izjavio je mrtav hladan umirovljeni i najdugovječniji direktor osječkog Ukopa Krešimir Vinaj, svjedočeći u nastavku suđenja bivšim grobarima i nosačima te gradske tvrtke optuženima da su u periodu od 1993. do veljače 2013. godine iz grobnica, odnosno s tijela pokojnika, uzimali zlatni nakit, zube, navlake i satove koje su potom preprodavali.

Sukob zbog naušnica

Svoje tumačenje Vinaj je obrazložio slučajem iz 60-ih ili 70-ih godina prošloga stoljeća, kada je dobio prijavu da su se dva njegova radnika potukla oko naušnica koje su pronašli kada su kopali grobnicu. Obavijestio je o tome tadašnji SUP, “a onda mi je inspektor Pokrajac rekao da ako radnici nisu oskvrnuli grob, on nema što raditi, jer je to odbačen predmet kojem se ne zna vlasnik i da to nije kazneno djelo”. Prepričao je i da su mu upravitelji groblja rekli da svaki grobar ima svog numizmatičara i zlatara kojem nose na prodaju onu što pronađu u grobovima.

“To nisu bile krađe, a oni nisu bili mafija. To se radi svugdje”, ustvrdio je Vinaj i dodao kako se u Zakonu o grobljima, na čijoj je izradi radio 90-ih godina, uopće nisu spominjali slučajevi uzimanja nakita i drugih vrijednosti iz grobova. S druge strane, istaknuo je da su otpustili pet djelatnika - nosača koji su uzimali vrijednosti s pokojnika iz lijesova prije samog čina pogreba. “To je krađa”, zaključio je bivši direktor, koji je u Ukopu radio 39 godina. Pričao je i da se poslije jedan od nosača, kojeg je otpustio jer je s pokojnika skinuo zlatni sat, zaposlio kao policajac.

Šok u sudnici

Njegov iskaz djelovao je pomalo šokantno na tužiteljicu Vesnu Osmanović, na kojoj se vidjelo da ne može vjerovati što sluša, pa ga je pitala smatra li dopustivim ako bi grobar iz lubanje pokojnika izvadio zlatni zub, za što se inače terete neki od optuženih. Vinaj je odgovorio da je “to njegova stvar, ako ju je našao”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:18