POTKRADANJE UMRLIH

AFERA GROBARI Supruga optuženog: 'Sat je kupio u trgovini'; Tužiteljica: 'Sam je priznao da ga je skinuo s pokojnika'

Osijek, 260515.Na Opcinskom sudu u Osijeku zapocelo je sudjenje desetorici grobara i cetvorici nosaca osjecke gradske tvrtke Ukop.Optuzeni su za tesku kradju i povredu mira pokojnika.Krali su zlatni nakit, zlatne zube iz grobova i s pokojnika, satove i novac.Na fotografiji: optuzeni grobari i nosaci u sudnici.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX / copyrighted

:

OSIJEK - „Moj je suprug prodavao našu, obiteljsku zlatninu, neke dječje naušnice i moje polomljeno prstenje, a nikada u kuću nije donio niti jedan zlatni predmet koji bi bio od pokojnika,“ ustvrdila je na Općinskom sudu u Osijeku u nastavku suđenja osječkim grobarima i nosačima svjedokinja Ružica Ećimović, inače supruga 14-okrivljenog nosača Ivice Ećimovića, koja je na upit njegovog odvjetnika Berislava Stankovića vezano uz sat kojeg je Ećimović nosio na ruci i kojeg mu je policija nakon uhićenja u veljači 2013. oduzela, kazala i kako je njezin suprug taj sat kupio u trgovini na Sjenjaku. No, upravo je sam Ećimović u istrazi rekao potpuno suprotno od onoga što je na sudu kazal njegova supruga.

- Okrivljeni je u istrazi sam izjavio da je sat kojeg ima na ruci skinuo s jednog pokojnika. Stoga stavljam primjedbu na iskaz svjedokinje, jer je on usmjeren da pogoduje okrivljenome u izbjegavanju kazneno-pravne odgovornosti - kazala je tužiteljica Vesna Osmanović.

Osim Ećimovićeve supruge na raspravi održanoj u srijedu, na koju je inače od 14-orice optuženih bivših grobara i nosača čak njih 11 stiglo u crnoj odjevnoj kombinaciji (!?), svjedočili su i zaposlenici Ukopa Damir Aleksić i Tomica Pačarek.

Aleksić je tako kao upravitelj groblja Sv. Ana rekao kako je prilikom jedne ekshumacije kod posmrtnih ostataka pokojnika pronađen zlatni lančić, kojeg su mu njegovi nalaznici - optuženi Josip Burger i Željko Molnar predali, a on ga proslijedio obitelji pokojnika.

I on i Pačarek, nekadašnji voditelj Odjela za pogrebne usluge kazali su kako nikada nisu dobili pritužbe građana o tome da se kradu zlatnina i druge vrijednosti.

Dio rasprave protekao je i u pravnom nadmudrivanju tužiteljice i branitelja optuženih, pri čemu je Dražen Srb tražio da se ODO obveže za sljedeću raspravu predložiti barem jednog konkretnog oštećenika, a vezano uz daljnje postavljanje odštetnog zahtjeva. Osmanović mu je odgovorila kako smatra da ne moraju dokazati imenom i prezimenom čije su to stvari „jer su i sami okrivljenici u istrazi rekli da su ih uzimali od pokojnika, pa je jasno da su to tuđe stvari.“

Odvjetnik Hrvoje Krivić je pak tražio da se odvjetništvo očituje je li im se vezano za oduzete stvari javio itko od zakonskih nasljednika, na što je Osmanović odgovorila kako je teško očekivati da će se netko javiti za „zlatne zubiće koji se nalaze u jednoj plastičnoj kutiji,“ dodavši da im se nitko nije javio. To je pak ponukalo odvjetnicu Snježanu Popović da zaključi kako „to što se nitko nije javio za zlatne zubiće, znači da ih se odrekao.“

Kreće pokušaj nagodbe?

Kako neslužbeno doznajemo dio okrivljenih u međuvremenu se javio ODO-u s prijedlogom da se pokušaju nagoditi u ovom slučaju. Naime, izmjenama Kaznenog zakona koje će na snagu stupiti sljedećeg tjedna zapriječena kazna za teško krađu smanjena je s dosadašnjih od jedne do osam godina na šest mjeseci do pet godina. Stoga se sada otvara mogućnost sklapanja nagodbi, pa čak i donošenje uvjetnih presuda, odnosno onih na rad za opće dobro. Vjeruje se kako će dobar dio okrivljenih ići na nagodbu s tužiteljstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:38