UKINUTA PRESUDA BENCU

Sucu nije jasno jesu li su se nasilnik i žrtva u moru sreli slučajno

Benca optužnica tereti da je opet prijetio Bušeljkiću, kojeg je 2008. propucao pištoljem i zamalo ga ubio
Split, 160912.Vladimir Benac, kontroverzni vojni veteran i ratni invalid.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponos / CROPIX

Ukinuta je presuda Općinskog kaznenog suda u Splitu iz studenog prošle godine kojom je ratni vojni invalid Vladimir Benac osuđen na šestomjesečnu uvjetnu zatvorsku kaznu uz rok kušnje od tri godine zbog prijetnji bioenergetičaru Denisu Bušeliću u kolovozu 2010.

Prijetnja se, prema optužnici, dogodila kada su se njih dvojica srela na kupanju kod plaže u Splitu. Županijski sud naložio je ponovno suđenje na kojem treba utvrditi sve okolnosti susreta u moru toga dana između Benca i Bušelića. U obrazloženju Županijskog suda u Splitu stoji kako je tijekom suđenja utvrđeno kako su na toj dionici u moru plivali svaki dan i Benac i Bušelić. Ostalo je nejasno je li do susreta u moru došlo slučajno ili je Benac namjerno doplivao do Bušelića kako bi mu prijetio, smatra viši sud.

Doplivao do žrtve

Prema presudi, Benac je tom kritičnom zgodom doplivao do Bušelića u moru rekao mu: “Kukavico, opet ćeš plakati kao i onda na sudu”. Benac je aludirao na suđenje za slučaj iz 2008. godine, kada je Bušelića ranio metkom iz pištolja. U tom kaznenom postupku na Županijskom sudu u Splitu Vladimir Benac je osuđen na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva.

U siječnju ove godine Benac se pijan automobilom zabio u terasu kafića nasuprot zgrade Gradske uprave u Splitu. Za to je kazneno prijavljen zbog obijesne vožnje, a prekršajno zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

Neredi i nasilje

Prije nekoliko mjeseci svojeg je susjeda Denisa Bušelića teško ranio iz pištolja, nakon što je bio završio u zatvoru jer je pijan stvarao nered u konobi Fife u samom središtu grada. Ranije je prijavljen jer je udario 18-godišnjakinju i njezina psa, a uvjetno je osuđen zbog pucanja na skupštini Hvidre. Teretilo ga se za oružani upad i pucnjavu u zgradi splitskog Poglavarstva, no taj je slučaj otišao u zastaru. Oslobođen je, pak, tužbe za oružani upad u zgradu splitske policije, gdje je, kao i na terasu kafića, upao automobilom. Još krajem devedesetih pucao je u poslovnici splitskog HZZO-a na rivi.

Vladimir Benac ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske. Bio je pripadnik HOS-a, specijalne policije i specijalnih postrojbi na čelu s Antom Rosom. Radio je i u zapovjedništvu Zbornog područja Split, Obučnom središtu u Šepurinama, a prošao je ratišta u Dalmaciji i BiH. U ratu je ranjen čak četiri puta, a posljednji put, u napadu maljutke na terenac koji je vozio, izgubio je nogu.

Po struci inženjer

Prije rata radio je u splitskom škveru kao inženjer strojarstva. U rat ulazi sa 27 godina: prvo je član Specijalne policije, pa HOS-a, potom ide u specijalne snage generala Ante Rose. Odatle je premješten u zapovjedništvo Zbornog područja Split, potom u HVO, u Obučno središte “Damir Tomljenović Gavran” u Šepurinama.

Ranjavan u BiH i na ratištima Dalmacije

Vladimir Benac je prošao sva dalmatinska ratišta, a i brojna ratišta u BiH. Ranjen je četiri puta: ručnom bombom, zoljom i krhotinama granate. Posljednje stradavanje bilo je i najteže. Terenac kojim je upravljao pogođen je maljutkom, navođenom raketom, i u tom napadu je izgubio nogu. ( D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:52