NAJVEĆI PREGLED PODATKOVNOG PROMETA

Slijedi eksplozija videa kakvu niste ni sanjali

Najjači trend su video, koji će se do 2020. udeseterostručiti, i ‘over the top’ usluge, koje već koristi 70 posto Europljana

U idućih pet godina 90 posto svih korisnika starijih od šest godina imat će mobilni telefon, a u svijetu će biti čak 6,1 milijarda tih uređaja. Ericsson Mobility Report, najveći pregled podatkovnog prometa na aktivnim mobilnim mrežama u svijetu, pokazuje da će zbog njihove sve veće pristupačnosti na tržištima u razvoju pametnih telefona već za dvije godine biti više od klasičnih mobitela.

Taj munjeviti rast izaziva eksploziju videoprometa na mobilnim mrežama. U Ericssonu predviđaju da će se on do 2020. udeserostručiti do 2020. godine, a 55 posto svakog podatkovnog prometa na mobilnim mrežama bit će video.

Stalno on-line

- Pad cijena vezanih uz podatkovni promet i mobilne uređaje, uz poboljšanu iskoristivost te veću mrežnu pokrivenost, čine mobilnu tehnologiju globalnim fenomenom koji će uskoro biti dostupan najvećem broju stanovnika zemlje, neovisno o dobi ili lokaciji. Ericsson mobility report pokazuje da će 2020. svijet biti povezan kao nikada prije te da smo na dobrom putu da realiziramo našu viziju umreženog društva u kojem će svaka osoba i tvrtka moći ostvariti svoj puni potencijal - ističe Rima Qureshi, Ericssonova starija potpredsjednica, odgovorna za strategiju te spajanja i preuzimanja.

Analiza Ericssona pokazuje da je u Europi velika razlika u razvijenosti ICT tržišta, ali se razlika između razvijenih i tržišta u razvoju ipak smanjuje. Potrošači su se prebacili na digitalno u svim aktivnostima tijekom dana a pametni telefoni glavni su pokretač svih tih trendova.

U Europi će se do kraja 2020. broj pametnih telefona udvostručiti na 800 milijuna uređaja, što znači da će na njih otpadati više od 70 posto mobilnih pretplata. Na razvijenim tržištima kao što su Švedska i Velika Britanija pametni telefoni već su premašili broj osobnih računala. Tableti se uglavnom koriste s pametnim telefonima i trenutno ih ima 50 posto europskih kućanstava, za razliku od 18 posto 2012. godine.

Umreženo društvo

U Ericssonu predviđaju da će promet mobilnih mreža 2020. dosegnuti 5,5 milijardi gigabajta mjesečno, sedam puta više nego ove godine. Glasovni će promet rasti, ali neće imati značajan utjecaj na ukupan rast volumena. Ukupan mjesečni promet pametnim telefonima rast će 6 puta u idućih šest godina. Umreženi uređaji su vizija koju u Ericssonu stalno ističu, a već se pokazuje da su korisnici skloni istodobno koristiti više uređaja ovisno o vrsti komunikaciju i usluge. Sve usluge moraju biti dostupne a internetska povezanost izvrsna. Prema analizi već 70 posto europske populacije koristi OTT servise.

Europsko tržište, ističu u Ericssonu, živi u vremenu uzbudljivih promjena koje će dovesti do potpune i ujednačene povezanosti bilo gdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:33