JUTARNJI TAJNO TESTIRAO OTKUPLJIVAČE METALA Gdje završavaju pokradeni gradski šahtovi i brončane biste s grobova

Reporter Jutarnjeg anonimno je pokušavao prodati brončanu bistu. Samo u jednoj zagrebačkoj otkupljivačnici metala tražili su dokaz da nije ukradena

Nedavno je s obiteljske grobnice na Mirogoju ukradena brončana bista Vladimira Filakovca u vrijednosti 50 tisuća kuna, a ovih je dana s jednoga groba nestao brončani spomenik od 100 tisuća kuna. Kako je Jutarnji izvještavao, na grobljima vlada kaos. Kradu se spomenici, metalne vaze, čak i sitni detalji s grobnica poput brončanih kukica, natpisa i lajsni. Policija je uvjerena da lopovi većinu predmeta prodaju na tržištu sekundarnih sirovina. Odnosno, tope ih u talionicama. Pritom, već mjesecima na različitim dijelovima grada nestaju teški šahtovi, kao i telekomunikacijski kabeli.

Anonimna prodaja

Reporteri Jutarnjeg ispitali su situaciju na terenu, odnosno u zagrebačkim stanicama za otkup metala. Tvrdeći da su slučajno došli u posjed nekoliko teških šahtova, raspitivali su se za cijenu.

“Nisam siguran da će vam itko ovih dana uzeti šahtove”, komentirao je mladi djelatnik stanice za otkup sekundarnih sirovina Vin Mar u Čulinečkoj. Tu tezu kasnije smo čuli još nekoliko puta. Policija aktivno traži kradljivce šahtova, a kako su jeftini, otkupljivačima se ne isplati riskirati. No s brončanom bistom (koju smo “nedavno pronašli zaboravljenu u podrumu”) nije bilo problema. Za kilogram bronce, kaže otkupljivač, možemo dobiti 19 kuna. Ne traže nikakve dokumente ni dokaz da bista nije ukradena.

Sljedeća postaja bila je tvrtka Metal moneta, smještena u istoj ulici. Tamo su odmah istaknuli da će trebati osobnu kartu prodavatelja, da poslije ne bi imali problema.

Policajci na terenu

- Prije dva sata došli su mi policajci. Tražili su informacije o dvije osobe koje su navodno ukrale poklopce kanalizacije. Moram se osigurati od eventualnih neugodnosti s policijom - rekao je vlasnik, ujedno najozbiljniji otkupljivač s kojim smo razgovarali.

Gotovina bez računa

Obišli smo još dvije otkupne stanice, Eko-Dino smještenu u Slavonskoj aveniji 15 i Metali d.o.o. u Krivajskoj 19. U obje smo dobili slične odgovore, poklopcima se ne žele baviti, a bistu će procijeniti i utvrditi cijenu, u rasponu od 18 do 22 kune po kilogramu. Osobnu ni oni nisu tražili. Od svih zagrebačkih otkupljivača koje su reporteri Jutarnjeg obišli jedino su u Metal moneti inzistirali na fotokopiji osobne kako kasnije, u slučaju da je bista koju nudimo ukradena, ne bi imali problema. Ta je tvrtka ujedno jedina koja izdaje račune.

Gotovo svi ostali u neformalnom čavrljanju govore isto. Policija ovih dana redovito provjerava otkupne stanice pa se s jeftinim materijalima kao što su šahtovi ne isplati riskirati i otkupljivati robu koja je možda ukradena. S vrijednim brončanim bistama je drukčije. Za ozbiljniji novac prestaju im biti važni osobna iskaznica i podrijetlo robe. Istopit će metal bez računa i prodavatelju isplatiti gotovinu bez ikakvih pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:29