VRHOVNI SUD O ŽALBI OPTUŽENIH

MUP prijavio šefove HŽ-a pa je vještačio uzroke teške nesreće

Sudski postupak za tešku nesreću nagibnog vlaka u Rudinama u kojoj je poginulo šestero putnika, zaustavio se pred zidom nakon što je branitelj Joze Bazine, jednog od pet optuženih, zatražio izdvajanje dijela vještačenja za koje smatra da je nelegalno.

Sukob interesa

Sudsko vijeće zahtjev je odbilo, a odvjetnik Jadran Franceschi na tu je odluku početkom mjeseca podnio žalbu pa je postupak prekinut do polovice listopada, do kada bi Vrhovni sud trebao odlučiti o žalbi. Ukoliko presudi u korist obrane pa se sporno vještačenje izdvoji kao nelegalno, tužiteljstvo bi time zadobilo težak udarac. Jedan od najvažnijih dokaza na kojima se optužnica temelji, više ne bi vrijedio. Povod žalbi je vještačenje koje je provedeno u sklopu istrage nakon nesreće u Rudinama. Provodili su ga vještaci Centra za forenzička vještačenja Ivan Vučetić po nalogu MUP-a. Tako ispada, ako pojednostavnimo, da je policija kao podnositelj kaznene prijave zatražila od same sebe da provede vještačenje o uzrocima nesreće. Obrana smatra da to nije legalno.

Pet optuženih

Za Rudine se sudi Ivanu Medaku, bivšem direktoru HŽ-a, Ivanu Tomaškoviću, direktoru tvrtke Intrade, Jozi Bazini, savjetniku iz Intradea, Draganu Rogulju, rukovoditelju protupožarne zaštite HŽ-a i Branku Tišljaru, vatrogascu DVD Stružac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:29