PREŽIVIO SMRTONOSNU DOZU ALKOHOLA

NOVI REKORDER u Splitu: Sa PET promila alkohola u krvi završio u bolnici

Na Kliniku za psihijatriju KBC-a “Split”, u pratnji policije, doveden je muškarac od oko 35 godina, koji je u krvi imao gotovo pet promila alkohola u krvi. Ta, za mnoge smrtonosna doza alkohola “oborila” je s nogu pacijenta koji je, zbog teške alkoholiziranosti, hospitaliziran, odnosno ostavljen na opservaciji, te je sljedeći dan pušten kući, piše Slobodna Dalmacija.

- To ne znači da on ponovno neće biti doveden na našu kliniku. Imamo jako puno recidivista, koji su svako malo kod nas. Teško pijane osobe najčešće kod nas budu dovedene tijekom vikenda, s petka na subotu ili sa subote na nedjelju. Promili se kreću od 3,5 pa naviše, rekorder je imao u krvi 4,7 grama alkohola po kilogramu. Imali smo i slučajeva da smo alkoholizirane pacijente morali oživljavati, budući da su bili u komatoznom stanju. Na svu sreću, svi su preživjeli - rekao je dr. Boran Uglešić, specijalist psihijatar s Klinike za psihijatriju KBC-a “Split”.

- U pravilu ti ljudi dođu sami jer ih prijatelji koji s njima piju nakon nekog vremena napuste. Zbog svog stanja najčešće ne mogu biti agresivni, iako je kod nižih koncentracija alkohola ponašanje obilježeno vulgarnim izrazima, nedistanciranosti i velikom agresivnosti prema medicinskom osoblju, ali i prema policajcima - kazuje dr. Boran Uglešić.

Koncentracija alkohola u krvi ne mora uvijek biti pokazatelj stvarnog stanja pacijenta - govori dr. Uglešić.

- Ona koncentracija alkohola koju mi dobijemo laboratorijskim nalazom često ne odgovara kliničkoj slici bolesnika. Čak se događaju situacije da bolesnik s vrlo visokom koncentracijom alkohola sam “ušeta” u bolnicu. Svakog teško alkoholiziranog pacijenta ostavljamo na Klinici za psihijatriju, damo njegovu krv na analizu, kako bismo utvrdili stvarnu količini alkohola i vidjeli ostale krvne vrijednosti, dajemo mu infuziju i promatramo ga. Najčešće se radi o recidivistima, odnosno ljudima koji žive u vrlo lošim socijalno-ekonomskih prilikama, koji nemaju odgovarajuću pomoć obitelji i upravo zbog toga alkohol piju po gradskim ulicama i parkovima - kaže dr. Uglešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:25