ŽUPANJA

CIJELIM GRADOM VLADA STRAH Osumnjičenog za ubojstvo pustili da suđenje čeka na slobodi, obitelj ubijenogne izlazi iz kuće

Savski nasip, na kojem je ubojstvo počinjeno, već je nekoliko dana potpuno pust
 CROPIX

ŽUPANJA - Mjesec dana istražnog zatvora Smiljanu Babiću (51) zvanome Kokica, osumnjičenom za ubojstvo 80-godišnjega Rajka Spajića na savskom nasipu u Županji 6. studenoga, očito je, prema mišljenju sutkinje Županijskog suda u Vukovaru, bilo dovoljno pa ga je nakon proteka tog roka odlučila pustiti da se brani sa slobode. Babić tako već pet dana slobodno šeta Županjom, dok su se među dobar dio njezinih stanovnika, osobito starijih, uvukli strah i tjeskoba. Najgore je, pak, obitelji ubijenoga Spajića, čija supruga i kći praktički ne izlaze iz kuće.

- Od utorka ujutro, kada sam na kiosku gdje radim doznala od sugrađana da su ga dan prije vidjeli na istom tom nasipu na kojem je usmrtio mojeg oca, na bolovanju sam, a mama i ja po cijele dane smo zaključane u kući. Što da vam kažem? Ogorčena sam, žalosna, ljuta... Ne mogu doći k sebi - priča nam Ksenija Borovica, kći ubijenoga, a njezine riječi potvrđuje i brat joj Dinko, koji je ovih dana došao iz Zagreba, gdje inače živi, zbog ostavinske rasprave.

- Moram priznati da nikada nisam čuo za ovakav slučaj. Policija i Odvjetništvo su, koliko je nama poznato, odradili svoj dio posla i nije nam jasno što je bilo toj sutkinji na pameti kada je donosila takvu odluku. Pitam se je li ta žena svjesna posljedica koje mogu iz ovoga nastati i na temelju čega je zaključila da nema potrebe više ga držati u pritvoru - dodao je Spajić, a Ksenija dodatno istaknula da je čula kako je Babić navodno opet na nasipu prijetio nekim ljudima.

- Provjerite u policiji pa ćete vidjeti da ima više prijava zbog raznih prijetnji koje je upućivao ljudima, a jednu je, na našu veliku žalost, i ostvario - kažu nam Dinko i Ksenija. Ona je odmah nakon što je čula da je Babić na slobodi otišla u policijsku postaju i prijavila da strahuje od njega, no tamo su joj rekli da ne mogu ništa poduzeti jer joj se ovaj nije izravno obratio niti uputio prijetnju.

- Navodno je čovjeka koji je bio svjedok ubojstva mojeg oca neki dan pratio - dodala je Ksenija, a slično zbore i drugi Županjci koji Babića smatraju opasnim čovjekom.

- Otkako je on izašao na slobodu na nasipu praktički nema nikoga - rekla je Ksenija.

Babić je inače Spajića usmrtio ubodom nožem nakon verbalnog, a potom i fizičkog sukoba zbog Spajićeva psa, kojeg je ovaj na nasip izvodio u šetnju. Nakon što je ubo nesretnog čovjeka, Babić je, ostavivši nož, pobjegao s mjesta sukoba, a policija ga je pronašla tek sljedeći dan.

Uložena žalba na odluku Suda

Iz Županijskog državnog odvjetništva izvijestili su da su se žalili na odluku Suda kojom je Babić pušten na slobodu. Oni su inače 1. prosinca podnijeli zahtjev da mu se pritvor produlji, ali je Sud to odbio, pri čemu su Babiću naložene mjere opreza kao što su zabrana napuštanja boravišta, posjećivanja određenog mjesta ili područja te obveza redovitog javljanja određenoj osobi ili državnom tijelu. Također, ima zabranu približavanja određenoj osobi, uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom te privremeno oduzimanje putne i druge isprave za prijelaz državne granice. Sa Županijskog suda u Vukovaru poručuju da je predmet na izvanraspravnom vijeću te da će se više znati u ponedjeljak nakon što sudac izvjestitelj podnese izvješće predsjedniku Suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:22