MILAN ŠTIFANIĆ

BURNA PROŠLOST DESNE RUKE 'HRVATSKOG ESCOBARA' Tko je čovjek kojeg se boji cijela Istra: U podebljem dosjeu spominju se pucnjave, kamatarenje, iznude

 
Privođenje Milana Štifanića
 Karmen Mikić / CROPIX

Nakon što je u ponedjeljak u obiteljskoj kući u pulskom naselju Šijana prijetio 21-godišnjakinji i policiji te se rezao, nakon čega je policija morala zatvoriti dio naselja i nasilno ga privesti, Milanu Štifaniću (47) iz Pule određen je jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedokinju i ponavljanja djela, javlja Glas Istre.

Podsjetimo da je Štifanić u ponedjeljak u Šijani oko 18 sati u obiteljskoj kući u Ulici 43. istarske divizije hladnim oružjem prijetio ženskoj osobi i policiji koja je pozvana na intervenciju radi obiteljskog nasilja. Policija je toga popodneva zbog mogućnosti uporabe vatrenog oružja doslovno zatvorila zonu oko kuće, od velikog do malog rotora u Šijani, a do počinitelja su došli oko 19 sati te ga uporabom sile priveli. Na cesti pored obiteljske kuće i supermarketa Kaufland vladalo je opsadno stanje. Policija je prijetnje shvatila vrlo ozbiljno i na teren su upućeni interventni policajci. Tijekom uhićenja Štifanić se sam ozlijedio hladnim oružjem te je odmah nakon liječničke pomoći prebačen u pulsku Opću bolnicu. Potom je kriminalistički istražen u policiji, a nakon ispitivanja u odvjetništvu određen mu je jednomjesečni pritvor.

Kao što je Jutarnji već izvijestio, neslužbeno se doznaje da je Štifanić prijetio svojoj aktualnoj partnerici s kojom se u posljednje vrijeme više ne slaže najbolje. Razlozi su, očekivano, ljubavni jadi, odnosno, kako smo doznali, partnerica ga je navodno baš u ponedjeljak poslijepodne odlučila definitivno napustiti. Kada mu je to rekla, Štifanić je puknuo i zaprijetio joj mesarskim nožem. Navodno Štifanić već jedno dulje vrijeme zbog ljubavnih problema pati od depresije. Upućeni nam kažu da je upravo zbog toga u ponedjeljak i izazvao incident u svojoj obiteljskoj kući te prijetio i policiji i partnerici.

Tko je Milan Štifanić

Pucnjave, kamatarenje, iznude, protupravne naplate, bombaški obračuni, krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike, pranje novca. Sve te kriminalne radnje “spominju” se u podebljem dosjeu koji hrvatska policija vodi o 47-godišnjem Milanu Štifaniću.

U nekim slučajevima Štifanić je procesuiran kao počinitelj, a u nekima je bio žrtva ili u oba svojstva istovremeno, kao primjerice 2003., kad je u vatrenom obračunu jedan pripadnik suprotstavljenoga klana na njega bacio bombu, a Štifanić je uzvratio pucanjem iz pištolja. Od početka 2000-ih protiv Štifanića su pokretani i sudski postupci zbog kamatarenja i sličnih kaznenih djela. Slovio je kao “poznati pulski kamatar” sve do 2007. Tada je uhićen za još teže nedjelo, međunarodnu trgovinu kokainom, i to kao svojevrsna desna ruka “hrvatskog Escobara” Stjepana Prnjata.

Neposredno prije toga Štifanić je u Puli sudjelovao u još jednom vatrenom okršaju, kada je na njega, kako je prijavio, pucala njegova bivša supruga. Sredinom 2007. Štifanić je “pao” zbog sudjelovanja u švercu 144 kilograma kokaina iz Južne Amerike te pranja novca od trgovine drogom. Njegov tadašnji kompanjon Prnjat u Italiji je u međuvremenu već odslužio deset godina zatvora. Štifanić je u Hrvatskoj, za sada nepravomoćno, osuđen na pet i pol godina zatvora, ali samo zbog prodaje dva kilograma droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:41