DRAMATIČNA SITUACIJA

Bura ‘dere‘, a oni odvažno krenuli u obilazak krčke obale na supovima. Nije dobro završilo...

Dvoje turista zapelo je na stijeni, a jedan u moru pa su mu policajci bacali kolut za spašavanje

Ilustracija

 Pu Primorsko Goranska/

U dramatičnoj situaciji našli su se jučer nešto iza podne njemački turisti koji su, unatoč buri koja je derala, odvažno odlučili iskušati svoje ‘surferske‘ sposobnosti na supovima.

Na kraju je radi njih morala intervenirati policija koja ih je s odmakom od sat vremena, nakon inicijalne dojave u Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, pronašla u krčkoj uvali Oprna kod Stare Baške. Njemačkim turistima, dvojici muškaraca i jednoj ženi doslovno je laknulo ugledavši posadu na plovilu Postaje pomorske policije Rijeka oko 13.45 sati.

Iz PU primorsko goranske kažu da je posada službenog plovila zaprimila obavijest Nacionalne središnjice da se na moru, između Punta i Stare Baške nalaze tri osobe sa dva supa koje je bura nosila prema Kvarneriću.

- Ploveći uz obalu prema Staroj Baški i tragajući policijski službenici su na izdvojenoj stijeni uočili mlađu mušku osobu, a nešto dalje na obali su bili muška i ženska osoba koji su se udaljavali prema plaži Oprna. Kroz razgovor policajci su pronađenog njemačkog mladića ohrabrili i uputili da uhvati kolut za spašavanje nakon čega su ga odmah podigli iz mora na službeno plovilo. U razgovoru je utvrđeno da je riječ o 33-godišnjem njemačkom državljaninu koji je s dvoje prijatelja, 26-godišnjakom i 30-godišnjom njemačkom državljankom i s dvije sup daske htjeli obići uvalu Stara Baška. Budući da ih je ulovio veliki vjetar, a nisu pratili vremensku prognozu, veliki valovi su ih nosili i odbacili prema stijenama.Tako je 30-godišnjak zadobio i nekoliko ozljeda koje su mu po dolasku s plovilom u Marinu Punat pregledali i sanirali djelatnici Hitne medicinske pomoći. Nakon toga je mogao otići po svoje prijatelje koji su ga čekali u Staroj Baški - kažu iz policije.

Dodaju i da su za vrijeme traganja i spašavanja osoba na moru bili izrazito nepogodni vremenski uvjeti, jaki vjetar i veliki valovi koji su usporavali kretanje po moru.

- Uz riječku pomorsku policiju u akciji je sudjelovala i posada trajekta „Lošinj“ koja je plovila iz smjera Valbiske prema Loparu na Rabu. U ovom događaju, srećom, spomenuti turisti nisu imali većih ozljeda, a zahvaljujući izvrsnoj suradnji policije i Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanje na moru su brzo pronađeni, a još jedna akcija je uspješno provedena. Ta akcija je ujedno i upozorenje svim osobama na moru bilo da je riječ o nautičarima ili nekim drugima da uvijek prate vremensku prognozu prije odlaska na more, osobito pomorsku prognozu kako se ne bi zatekli u ovakvoj ili još opasnijoj situaciji - zaključuju edukativno iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:07