OBRANA MALE SCENE

Bucka dva sata sudu objašnjavala zašto je tužila Zvonka Makovića: 'Diskreditirao me kao umjetnicu!'

Sporni su navodi iz kolumne šefa Odbora za kulturu Gradske skupštine
 Biljana Gaurina / CROPIX

ZAGREB - Glumica, producentica i direktorica kazališta Mala scena Vitomira Lončar dva je sata na Općinskom kaznenom sudu objašnjavala zašto je za uvredu i klevetu tužila povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića, šefa Odbora za kulturu Gradske skupštine.

Sporni su Makovićevi navodi iz njegove kolumne u kojima je, kako se navodi u tužbi, Vitomiru Lončar diskreditirao kao umjetnicu i neovisnu kulturnu radnicu te ju je prikazao kao marginalnu umjetnicu.

Maković je naveo i da je kazalište Mala scena, koje je glumica osnovala s mužem Ivicom Šimićem, obiteljski obrt te da od Grada ubire milijune kuna. Supružnike je prozvao i jer koriste gradski prostor, za što plaćaju simboličnu cijenu, a u kolumni je upozorio i na moguće malverzacije s financiranjem kazališta.

- Mala scena najstarije je kazalište u Hrvatskoj osnovano na privatnu inicijativu za djecu i mlade, a na račun tog kazališta navedeno je niz kleveta i uvreda. Ne radi se o obiteljskom obrtu s kazališnim pretenzijama jer Mala scena nije obrt niti to može biti. Riječ je o umjetničkoj organizaciji osnovanoj sukladno Zakonu o pravima samostalnih umjetnika. Muž i ja imamo status samostalnih umjetnika i više od 30 godina bavimo se umjetnošću - odgovorila je Makoviću u sudnici.

Negirala je i Makovićeve optužbe da Mala scena ima povlašten najam prostora istaknuvši da najam kvadratnog metra plaćaju po istoj cijeni kao i Histrioni. O optužbi vezanoj uz poslovanje Male scene, Lončar tvrdi da su Gradskom uredu dostavili sva financijska izvješća za 2011.. No, neke stavke iz izvješća nisu mogli predati jer je dio dokumentacija kod poreznih inspektora koji im češljaju poslovanje temeljem anonimne dojave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:04