UŽAS NA HVARU

BRUTALNI DETALJI SILOVANJA 'Počeli su me pipkati, a onda su me bacili na pod kafića'

Hvar, 020809.Ocevid na plazi gdje je silovana drzavljanka Norveske.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Početak turističke sezone u Hvaru je, kao po nekom ružnom scenariju, gotovo svake godine obilježen ponekim neželjenim događajem, piše Slobodna Dalmacija. Tako se gradom podno Španjole tijekom četvrtka nevjerojatnom brzinom proširila vijest o navodnom silovanju jedne državljanke Velike Britanije na Paklenim otocima, a (ne)djelo se stavlja na teret jednom 34-godišnjem Hvaraninu i 25-godišnjem državljaninu Bosne i Hercegovine.

Budući da policija još uvijek ne izlazi s potpunom informacijom o tom događaju, kako je rečeno zbog zaštite identiteta žrtve, naklapanja su još i veća. Dakle, ima i onih koji tvrde da je zapravo bila riječ o običnoj pijanci na otočiću Sv. Klement i da se pritom ništa posebno nije dogodilo.

Ipak, neslužbeno doznajemo da su državljanka Velike Britanije i njezina prijateljica boravile kao gošće na brodu u ACI-jevoj marini Palmižana, te su u srijedu ujutro oko 4 sata s prijateljem G.M. iz Splita završile u jednom od tamošnjih kafića, čiji je vlasnik M.I. iz Hvara. S njim je bio i N.S. iz Živinica (BiH), koji mu je kao pomoćni radnik pomagao u obavljanju ugostiteljske djelatnosti.

Kad su prijateljica i G.M. otišli iz kafića, spomenuti dvojac je, prema onome što tvrdi oštećena, počeo dirkati, međutim, ona im je rekla da nije zainteresirana za seks. No, oni su ustrajali u svojoj nečasnoj namjeri, bacili je na pod i penetrirali u nju. Silovanje je potrajalo 15-ak minuta. A kako je prijateljica slutila da bi tu nešto moglo krenuti po zlu, vratila se natrag i zatekla je u groznom stanju.

Neposredno nakon toga njih su se dvije udaljile prema brodu, ali je prijateljica silovane već ujutro oko 6 sati prijavila događaj djelatnicima Policijske postaje Hvar. Nakon toga je, kao što je to i uobičajeno, uslijedio izlazak na mjesto događaja gdje su zatečena sva trojica muškaraca, pa su privedeni u prostorije policije, osigurano je mjesto događaja, ali poduzete i druge radnje na rasvjetljavanju navodnog silovanja.

Tijekom provedenog postupka, od državljanke Velike Britanije su izuzeti krv i urin radi utvrđivanja alkoholiziranosti, pregledana je u ustanovi Hitne medicinske pomoći u Jelsi te ginekološkoj ambulanti dr. Tonija Lučića Lavčevića u Hvaru, pri čemu je utvrđeno da nema tjelesnih ozljeda.

Naravno, u obradi su izuzeti i drugi tragovi, bilo da se radi o žrtvi ili osumnjičenicima, koji tvrde da u ovom slučaju nije ni bilo spolnog odnosa, nego tek provokativnog ponašanja Britanke i usputnog dirkanja.

Unatoč tome, dvojac je u srijedu navečer uhićen, a u četvrtak ujutro prepraćen i predan pritvorskom nadzorniku, dakle završili su u istražnom zatvoru da ne bi ometali postupak i utjecali na svjedoke, a očekuje se i njihovo ispitivanje u Državnom odvjetništvu u Splitu zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo silovanja.

Danas bi se sucu istrage trebale odazvati žrtva, ali i njezina prijateljica, nakon čega će zasigurno biti jasnije puno toga, možda rasvjetljavanje događaja uistinu "smiri" i brojne Hvarane koje je itekako uznemirio ovaj događaj u našoj najpoznatijoj turističkoj otočnoj meki, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 02:15