ZAŠTITITE SVOJ DOM

BLAGDANI I ZIMOVANJE SEZONA SU PROVALA Lopovi izbjegavaju dobre brave i zatvorene balkone

Zagreb, 020714.Resnik.Iz kuce obitelji Sever u naselju Resnik nepoznati pocinitelj ukrao je 400 tisuca kuna. fotografiji: kuca obitelji Sever.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Oko 400 provala u domove zabilježeno je u Hrvatskoj tijekom prošlogodišnjih božićnih i novogodišnjih blagdana (od 23. 12. 2014. do 8. 1. 2015.), a samo u Zagrebačkoj županiji dogodilo ih se čak 150.

Sličan broj očekuje se i ove godine, a glavnina prijava uslijedit će nakon povratka s odmora.

Iz Policijske uprave zagrebačke u sobotu su poslali priopćenje u kojem upozoravaju da su blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja, razdoblje u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

- Slijedom dosadašnjih iskustava u cilju prevencije ovih kaznenih djela građane upozoravamo na sljedeće:

1. Provale se događaju u prijepodnevnim i ranim večernjim satima, najveći broj počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona...

2. Nezatvaranje vrata balkona, prozora i slično najčešća su okolnost provale.

3. Tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno “na dohvat ruke” poput nakita, manje tehničke opreme, gotovine i slično…, krade se hrana, alkoholna pića, komadi odjeće, iz vikendica sekradu alati, demontiraju se pipe, bojleri, utičnice i slično.

4. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva provala u domaćinstva u trenucima dok su stanari bili u domu, također, u nekoliko slučajeva provaljeno je u dva i više stanova u istom stubištu, baš kao i u nekoliko vikendica u nizu.

Razvijanjem samozaštitne kulture i dobrosusjedskih odnosa provale u domove mogu se prorijediti, pa i spriječiti, poručuju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:00