OSTALA BEZ 28.000 EURA

Bjelovarka dala tisuće eura UN-ovcu, turskom kirurgu, FBI-ju... Kad je stigla na aerodrom u Zagreb, ostala je u šoku

Od rujna prošle godine, naivna 74-godišnjakinja je na razne bankovne račune u inozemstvu uplatila 28.000 eura

Ilustrativna fotografija

 Luca De Polo/Panthermedia/Profimedia/Luca De Polo/panthermedia/profimedia

Da se može vratiti u prošlost točnije u rujan 2023. godine, 74-godišnja Bjelovarka zasigurno bi tada dva put razmislila i ne bi pala na "šarm" tobožnjeg djelatnika UN-a koji je na mirovnoj misiji u Afganistanu i koji je zbog ratnih okolnosti ostao bez novca te nju odabrao kao svoju spasiteljicu.

Njih dvoje su, prema navodima kaznene prijave "upoznali" se na društvenoj mreži.

Prevarant joj je prodao priču pa mu je naivna umirovljenica odlučila pomoći "tankajući" na tisuće eura sa svog bankovnog računa na razne bankovne račune u inozemstvu.

- Kako bi mu pomogla ona je na razne bankovne račune u inozemstvu uplatila više tisuća eura da bi ju potom putem mobilne aplikacije kontaktirala osoba koja joj je ponudila pomoć da vrati sav svoj novac ali uz dodatnu novčanu naknadu tako da je ona i na račun te osobe uplatila značajan novčani iznos - kažu iz bjelovarske policije dodajući da se 74-godišnjakinji zatim javio i kirurg iz Turske.

I on joj je tobože ponudio pomoć oko vraćanja novca. Kako? Spojivši ju navodno s FBI agencijom.

- Uskoro nakon toga putem mobilne aplikacije dobila je poruku od korisnika pod nazivom "FBI Worldwide" gdje je obaviještena da je radi pomoći u hvatanju prevaranta dobila nagradu od 25.000 dolara i da će joj sav novac koji je do tada uplatila biti vraćen, a da ga samo treba preuzeti na aerodromu u Zagrebu. Navodno, obećani novac se nalazio pod šifrom u metalnoj kutiji, međutim, prije preuzimanja trebala je uplatiti dodatan novac, a što je ona i učinila u više navrata - navodi se još u kaznenoj prijavi.

A kad je nakon svih provjera utvrdila da ne postoji nikakav paket s novcem kojeg bi trebala preuzeti shvatila je da je prevarena za ukupno 28.000 eura koje je uplatila na račune nepoznatih osoba u inozemstvu.

- U ovom slučaju radi se o još jednom primjeru romantične prijevare tako da upravo na tim primjerima upozoravamo, posebno osobe starije životne dobi koji su nažalost najčešće mete ovakvih prijevara, da ne nasjedaju na ovakve modalitete prijevara - upozoravaju iz policije koja intenzivno traga za virtualnim varalicom ili, pak, više njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 22:54