KRŠ I LOM KOD LOŠINJA

BIZARNA NESREĆA Gliserom se popeo na obalu pa ga prevrnuo na usidrenu jedrilicu

Porec, 200612.U Plavoj laguni predstavljen je NautAssistanc sustav 24 -satne pomoci na moru namjenjen namijenjenog nauticarima. YP NautAssistance predstavio je ing. Djek Surija, direktor Yacht-Poola International. Odrzana je pokazna vjezba spasavnja na koju je u pomoc stigla lucka kapetanija te poslje njih sluzba za spasavanje koja je oslobodila brod.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

Iznajmljenim gliserom dvojica Austrijanaca jučer su tijekom plovidbe lošinjskim akvatorijem zbog nesmotrenosti izazvali pomorsku nesreću koja je, srećom, prošla bez ozlijeđenih.

Gliser je naletio na jedrilicu i udario je oko 12 sati u akvatoriju kod Lošinja na poziciji ispod mosta tijekom plovidbe kanalom Privlaka. Austrijski državljanin O.M.K., rođen 1986. godine, upravljajući gliserom dužine 5,5 metara, pogonjen vanbrodskim strojem snage 85 kW, luke upisa Novalja, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, u pokušaju da uspori plovidbu kako bi izbjegao zapinjanje tende glisera o nosivu konstrukciju mosta uključio pogon unazad. Kako ističu u Ministarstvu pomorstva, gliser se naglo zanio krmenim dijelom, nakon čega je mladi Austrijanac u panici da ne udari u obalu prebacio u pogon prema naprijed i nesmotreno uključio punu snagu stroja izgubivši nadzor nad gliserom koji je pramcem udario u obalu kanala na koju se je gliser doslovno popeo. Nakon toga je u padu lijevim bokom nasjeo na lijevi bok jedrilice, dužine 10 metara luke upisa Mali Lošinj, koja je bila propisno vezana neposredno od izlaza iz kanala. Potom se gliser zaustavio.

U ovoj nezgodi voditelj jedrilice i član posade M.S., također rođen 1986. godine austrijski državljanin, nisu ozlijeđeni. Na usidrenoj jedrilici u trenutku udara srećom nije bilo posade.

Na poziciji pomorske nezgode djelatnici malološinjske Lučke ispostave ustanovili su teška oštećenja na oba plovila, gliser je prilikom udara u jedrilicu pramčanim dijelom zahvatio ogradu na lijevome boku jedrilice te ju je isčupao u gotovo cijeloj dužini jedrilice, a tom prilikom je teško oštečen i lijevi bok glisera sa kojega je otkinuta bočna oplata iznad razine moraOsim matrijalne štete na plovilima na poziciji sudara plovila nije uočeno onečišćenje mora.

Nakon obavljenog očevida protiv voditelja glisera pokrenut je prekršajni postupak, a kažnjen je s 1.100 kuna. Ova nezgoda ponovo otvara pitanje sigurnosti na hrvatskom dijelu Jadrana kojim, očito, plovilima velike snage često upravljaju neiskusne i nedovoljno osposobljene osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:20