'BILO JE OTVORENO'

Bizarna krađa iz zapuštenog objekta na Knežiji: Mužu su ukrali čak 1500 knjiga, skupljao ih je cijeli svoj život

Nestale su enciklopedije, leksikoni, pravne knjige, špijunski romani...

ZAGREB - Policija je na tragu lopovima koji su nedavno ukrali više od 1500 knjiga iz napuštene kuće u Ulici Ćire Truhelke 37 na zagrebačkoj Knežiji. Iako smo neslužbeno doznali da su zbog krađe vrijedne zbirke knjiga prije dva dana privedena četiri muškarca, policija nam to nije željela potvrditi jer istraga još nije završena.

Napuštena kućica u Truhelkinoj ulici s ceste se uopće ne vidi. Morate se dobro zagledati da biste na kraju zapuštenog voćnjaka obraslog travom uočili malu jednokatnicu s tavanom u kojoj godinama nitko ne živi.

Pune kutije

No, netko ju je primijetio. Danima su snimali svoj plijen. Kad su shvatili da kućicu njezin vlasnik Eugen Oberman ne obilazi, krenuli su u akciju. Policija nije sigurna kad se provala točno dogodila (u izvješću su naveli razdoblje od 10. do 23. lipnja), no znaju kako je izvedena. Provalnici su prvo polomili nosač lokota na tavanu, no tamo nisu ništa našli. Nakon toga su obili bravu na vratima ljetne kuhinje. Opet ništa.

Tek kad su razbili staklo na ulaznim vratima i ušli unutra, pronašli su nešto vrijedno. Pune kutije starih vrijednih knjiga koje je zet vlasnika kuće, pravnik Rade Babić, godinama prikupljao, jedne ljestve i bicikl. Njegova supruga Mira nije bila raspoložena za razgovor.

- Nemojte me ništa pitati. Ukrali su mu cijelu biblioteku. Komplet Dostojevskog, pravnu literaturu, neke špijunske romane, enciklopedije, leksikone... Cijeli život ih je skupljao - kratko nam je odgovorila supruga Mira. Ona i njezin suprug nedavno su se preselili iz većeg stana u manji i dio stvari privremeno ostavili u napuštenoj kući Mirinih roditelja na Knežiji.

‘Bilo je otvoreno’

- Ti su lopovi još nešto imali u planu. Kada su suprug i kći jučer otišli do te naše kućice na Knežiji da vide što još fali, tamo su zatekli muškarca na biciklu. Suprug ga je upitao što radi ispred naše kuće, a on mu je odgovorio: ‘Pa bilo je otvoreno, došao sam vidjeti što ima’.

Nakon toga su se ispred kuće parkirali jedan auto i kombi. Vjerojatno su došli pokrasti ono nešto malo odjeće što je ostalo. Muž je tada pozvao policiju, a oni su se razbježali. Mislim da je to ista ekipa koja je mom zetu ukrala biblioteku - ispričala nam je Marija Oberman, supruga vlasnika kuće. Policija je ukradene knjige procijenila na 15.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 17:10