PRAVOSUDNI APSURD

BIVŠI RAVNATELJ BOLNICE NA SUDU Tužio bolnicu zbog otkaza, a osuđen je jer je sinu namjestio nabavku softvera

Dr. Damir Pahić dobio je otkaz nakon što je osuđen na 10 mjeseci, a zatvor je zamijenjen radom za opće dobro
 Miroslav Kiš/CROPIX

Sudski postupak kojim dr. Damir Pahić, bivši ravnatelj, tužbom protiv sisačke Opće bolnice traži vraćanje na posao, iako je otkaz dobio zbog malverzacija za koje je pravomoćno osuđen, počet će 15. listopada.

Odlučeno je to na pripremnom ročištu održanom jučer na Općinskom sudu u Sisku. Naime, dr. Pahić, kirurg i bivši ravnatelj te sanacijski upravitelj sisačke bolnice, dobio je otkaz zbog pravomoćne presude protiv njega zbog kaznenog djela zloporabe ovlasti.

Razbjesnili suca

Za to je kazneno djelo dr. Pahića vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, osudilo na 10 mjeseci zatvora, a temeljem nagodbe s tužiteljstvom kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Kazna je zamijenjena po principu da za dan zatvora mora odraditi dva sata što znači da je dr. Pahić kažnjen sa 600 sati rada za opće dobro. Sam je postupak ostao upamćen po ljutnji suca Turudića na odvjetnicu dr. Pahića nakon što je obrazložio presudu i postavio pitanje žalbi na svoju odluku.

- Kazna je vrlo mala, dobro ste prošli. Sud nema velikih manevarskih mogućnosti pa vam je izrečena jako mala kazna u odnosu na ono što ste učinili. Ovo je ozbiljno kazneno djelo, no vi ste se nagodili s Državnim odvjetništvom iako se nadam da će i ova mala kazna biti bar nekakav moralni pokazatelj. Da ste suđeni na ovom sudu bez nagodbi ne bi tako lako prošli, rekao je sudac Turudić i upitao Pahićevu odvjetnicu odriče li se prava na žalbu. Kad je rekla da se ne odriče, Turudić se razbjesnio i pitao ih zašto su uopće postigli sporazum s tužžiteljima. Potom su dr. Pahić i odvjetnica izašli iz sudnice.

Zarada 663.493 kune

Podsjetimo, USKOK je Pahića teretio za zloporabu u obavljanja dužnosti državne vlasti jer je kao ravnatelj bolnice od 12. siječnja 2006. do 4. srpnja 2011. poslove razvoja bolničkog informacijskog sustava dodijelio tvrtki kojoj je direktor njegov sin Alen Pahić. Teretio se da je, suprotno Zakonu o javnoj nabavi, predmet javne nabave rascjepkao na više cjelina da bi izbjegao raspisivanje javnog natječaja.

Na taj je način izravnom pogodbom sklopio ugovore s tvrtkom DM-soft Sisak. Prema optužnici, takvim je poslovanjem Pahić sinovu poduzeću omogućio zaradu od 663.493 kune. Zanimljivo je da je dr. Pahić svojedobno bio direktor tvrtke DM-soft Sisak te je osobno osmislio informatički program zbog kojeg se sada našao u problemima. Bio je direktor i osnivač te tvrtke, a kada je 2005. izabran za ravnatelja bolnice, DM-soft je prebacio na sina. Prije nego što je postao ravnatelj, Pahić je u istrazi nijekao krivnju, a prije nego što je postao sanacijski ravnatelj bio je kirurg.

Sve to vrijeme bolnica je poslovala s njegovom obiteljskom tvrtkom. Zbog te presude Pahiću je u studenome prošle godine uručen otkaz ugovora o radu.

I sindikati za otkaz

Članovi Radničkog vijeća i sindikati bolnice dali su suglasnost za otkaz, a kako doznajemo u bolnici, riječ je samo o primjeni Pravilnika bolnice o otkazima zaposlenicima koji su pravomoćno osuđeni, a koji je usvojen u vrijeme dok je dr. Pahić bio ravnatelj. Upravo na temelju tog pravilnika i prije je nekoliko uposlenika bolnice već bilo dobilo otkaz za osjetno blaža kaznena djela.

‘Otkaz sam dobio kao kirurg, ne ravnatelj’

Dr. Pahić svoju obranu temelji na tvrdnjama da spornim ugovorom zbog kojeg je pravomoćno osuđen nije bolnici nanesena šteta, te da on nije navedeno djelo počinio kao kirurg, nego kao ravnatelj, da u vrijeme kada je dobio otkaz više nije bio ravnatelj, jer je podnio ostavku na to mjesto, nego krirug, te da mu nije zakonito dati otkaz kao kirurgu.

- Ne znam ni jedan slučaj u kojem osoba pravomoćno osuđena u Uskočkom predmetu za kazneno djelo zloporabe ovlasti, nije dobila otkaz u tvrtki u kojoj je počinila to kazneno djelo te da je sud takvu osobu vratio na posao, prokomentirao je odvjetnik Ivo Farčić, branitelj Opće bolnice Sisak, poteze obrane tužitelja dr. Damira Pahića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:27