PRESUDA U OSIJEKU

Bivšem pripadniku Škorpiona za zločin nad žrtvama Srebrenice 15 godina zatvora

 Nikola Parković/CROPIX

Uoči 20. godišnjice genocida u Srebrenici na Županijskom sudu u Osijeku donesena je presuda za ratni zločin nad šestero civila bošnjačke nacionalnost s područja Srebrenice koje su 17. srpnja 1995. na mjestu zvanom Godinske Bare u blizini Trnova (BiH) usmrtili pripadnici srpske paravojne postrojbe Škorpioni. Za supočiniteljstvo tog zločina Milorad Momić (50) osuđen je na 15 godina zatvora što je maksimalna zatvorska kazna za ovo kazneno djelo kada ga počini više osoba. Optužnica ga je teretila da je skupa sa Perom Petraševićem, Aleksandrom Medićem, Branislavom Medićem te Slobodanom Davidovićem i još nekoliko nepoznatih pripadnika Škorpiona, a na zapovjed Slobodana Medića, zapovjednika Škorpiona sudjelovao u ubojstvu maloljetnih Dine Salihovića (16), Safeta Fejzića (17), Azemira Alispahića (17), Juse Delića (25), Smaila Ibrahimovća (35) i Sadika Salkića (36). U istrazi je utvrđeno da su uhićeni civili po zapovjedi S. Medića odvedeni u blizinu borbenog položaja i tamo strijeljani kako bi se moglo lažno prikazati da su poginuli u borbenim djelovanjima. „Odvezli su ih do spaljenog vikend-naselja te su im tamo pucali u leđa usmrtivši četvoricu, a preostaloj dvojici naredili da njihova tijela odnesu u spaljenu vikendicu, a onda i njima dvojici naredili da legnu na pod te i njih usmrtili pucajući im u leđa i glave nakon toga su ih spalili,“ stoji u optužnici. Predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vrban ustvrdio je kako je nedvojbeno dokazano da je Momić počinio ratni zločin. Inače, u ovom postupku bio je prikazan i poznati video zapis počinjenog zločina kojeg su snimili sami počinitelji.

- Neprihvatljiva je nevjerodostojna i neistinita obrana optuženika da je bio samo pasivni promatrač. Obrana je pokušala reći da se ne vidi da je optuženik pucao. Zakonski smisao odredbe o supočiniteljstvu govori o zajedničkoj volji i odluci, a ona je bila odvesti civile i usmrtiti ih. Nitko od njih nije se usprotivio toj nakani. Civile se zlostavljalo, vrijeđalo i mučilo fizički i psihički, a nitko od počinitelja nije pokazao ni trunsku sućuti prema tim osobama, već ih se vrijeđalo i ismijavalo na najgori mogući način. Momić je u jednom trenutku da bi prekinuo priču oštećenika pucao rafalnom paljbom iznad njihovih glava, što pokazuje da je izražavao volju prema radnji koja je kasnije počinjena - rekao je obrazloženju sudac Vrban naglasivši kako „niti jedna kazna nije primjerena niti dostatna za ovakvo kazneno djelo, niti ona za oštećene može biti dovoljna.“ Momiću su kao otegotne okolnosti uzete činjenica da je to počinjeno nad djecom i mladim ljudima „koji su usmrćeni na bešćutan način“ te da „nije pokazao ni trunak kajanja.“ Inače, ostali iz ove skupine već su ranije osuđeni na sudovima u Srbiji, a jedan u Hrvatskoj.

Momiću se sudi i za ratni zločin nad Hrvatima u Berku, u kojem je i on živio prije rata. U prvostupanjskom postupku osuđen je na tri godine zatvora, ali je Vrhovni sud u međuvremenu tu presudu ukinuo. On je inače do 2011. Godine živio u Francuskoj pod imenom Guy Monier, a onda je izručen Hrvatskoj zbog suđenja za ratne zločine.

Momićev odvjetnik Tomislav Filaković najavio je opsežnu žalbu na presudu

- Presuda nije valjana i nije utemeljena na zakonu. Optužnica ga tereti da je s ostalim osobama pucajući u glavu i leđa usmrtio šest osoba, a čuli smo iz obrazloženja da se nijednom riječju ne navodi da je on pucao, već se izvlači njegovo sudioništvo na temelju činjenice da je bio pripadnik jedinice i da je bio na mjestu događaja - rekao je Filaković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 14:52