DVA SPORNA SLUČAJA

Bili su pijani, vozili prebrzo, prošli kroz crveno, ubili ljude - kažnjeni minimalno!

 Ranko Šuvar/CROPIX

Dvije presude alkoholiziranim vozačima, koji su totalno pijani usmrtili nedužne sudionike u prometu, jedna izrečena u Zagrebu, druga u Sisku, izazvale su mnoge kontroverze u javnosti.

Prije svega zbog niskih kazni krivcima za prometne nesreće sa smrtnim posljedicama i zbog brojnih olakotnih okolnosti koje su sudovi u Sisku prihvatili i krivcima ublažili kazne. Vozač Dejan Maćešić kažnjen je s dvije godine zatvora jer je svojim vozilom pijan (1,89 promila) prošao kroz crveno na semaforu i ubio motociklista Sinišu Smiljanića.

Sud ispod minimuma

Presuda Maćešiću objavljena je u Zagrebu 27. prosinca 2012. godine, a dan poslije, 28. prosinca, na Općinskom sudu u Sisku izrečena je presuda Mariju Goriju iz Siska koji je mrtav pijan, izmjereno mu je 2,42 promila, na nogostupu na starom mostu u Sisku pomeo četiri pješaka.

Jednog je ozlijedio, a 26-godišnjeg Dejana Biljana na mjestu ubio. Njemu je izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine.

Zajedničko je ovim slučajevima, uz to što su počinitelji bili pijani, što su vozili brzo (Maćešić je prošao i kroz crveno), što su ubili ni krive, ni dužne dvojicu mladića (Smiljanić je imao 23, a Biljan 26 godina), inzistiranje sudaca na olakotnim okolnostima kako bi se ublažile kazne za počinitelje tih ubojstava u prometu. U slučaju Maćešić čak je zbog olakotnih okolnosti, kajanja i priznavanja djela, izrečena kazna ispod predviđenog minimuma.

Naime, za ovo je kazneno djelo predviđena kazna od tri do deset godina zatvora, a presuda od dvije godine zatvora izazvala je ogorčenje i nezadovoljstvo obitelji stradalog mladića.

Svoju je odluku sudsko vijeće obrazložilo osobito izraženim olakotnim okolnostima, odnosno da je Maćešić nakon nesreće u višemjesečnom psihijatrijskom tretmanu, da uzima terapiju te mu je dijagnosticiran PTSP, kao i anksiozno i depresivno stanje.

Otac poginulog Siniše Smiljanića nakon suđenja je samo rekao: - Kakva je ovo poruka? Tko će zaustaviti te pijance? Moj sin ih svojim tijelom nije zaustavio.

Olake oklonosti

U Sisku presudom Mariju Goriju nije zadovoljan općinski državni odvjetnik Igor Burić, koji je najavio žalbu, a posebnu ogorčenost iskazali su roditelji i sestra poginulog Dejana, te pedesetak prijatelja i rođaka omiljenog sisačkog poštara koji su došli prosvjedovati pred sud, tražeći pošteno suđenje i primjerenu kaznu.

- Nisam ja toliko ogorčen visinom presude, iako svi govore, pa i moji prijatelji policajci, da je četiri godine zatvora za Marija Gorija sramotno niska kazna. Mene boli trud oko pronalaženja olakotnih okolnosti za Gorija. Pa je sud kao olakotnu okolnost uzeo njegovo priznanje počinjenja kaznenog djela - a što je drugo mogao učiniti kada je nedvojbeno utvrđeno da je vozio pijan, da je vozio prebrzo, da je ubio mog sina, i to u vrijeme kada mu vozačka nije vrijedila.

U olaktnu okolnost mu je sutkinja uzela činjenicu da u policijskoj evidenciji nema kaznenih djela i prekršaja vezanih uz prebrzu vožnju i alkohol, što je meni jako čudno jer pouzdano znam, a to je utvrdio i sud, da je on alkoholičar kojemu treba liječenje, a stalno je bio u autu.

Olakotna okolnost za sud je i činjenica da mu je žena bolesna i da ima maloljetno dijete. Ako mu je žena bila bolesna i ako ima maloljetno dijete, što nije bio s njima, brinuo se o njima, nego je bančio po sisačkim gostionicama svake noći, baš kao i te kobne noći kada je ubio moje dijete.

Sud ističe da mu je olakotna okolnost i kajanje, iskaz sućuti obitelji.

Opasna poruka suda

- Mi u njegovim očima i držanju nismo vidjeli kajanje. On nije ubio moje dijete slučajno, u prometnoj nesreći izazvanoj nepažnjom ili kvarom na vozilu; on je moje dijete ubio jer je vozio pijan, jer je vozio prebrzo, to je isto kao da ga je ubio namjerno. Pitam sutkinju sisačkog Općinskog suda kakvu to ona poruku šalje? Da li ta poruka možda glasi: pijte slobodno, vozite pijani, ubijajte po cestama, jer sud će vas blago kazniti ako imate maloljetno dijete, ako se pokajete, ako priznate djelo. Mogu samo reći - sramota - rekao nam je Gerardo Biljan, čiji je sin Dejan svoj kratki život završio 8. rujna 2012. pod kotačima svog pijanog sugrađanina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:27