RASKRINKAN LAŽNJAK

BESRAMNIK GODINAMA POTKRADAO DRŽAVU Ozlijedio se cijepajući drva, pa slagao da je bio na bojištu kako bi dobio status ratnog invalida

 Boris Kovačev/EPH

Ratni vihor na besraman je način iskoristio D.V. (45) iz Nove Gradiške prijavivši da je u siječnju 1994. godine, kao 24-godišnjak, u Uredu za obranu ozlijedio palac lijeve ruke.

Dva desetljeća kasnije, Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu smatra da je riječ o prevarantu te da se ozlijedio dok je cijepao drva u kućnoj radinosti.

Stoga je protiv D.V. tužiteljstvo podignulo optužnicu jer su uvjereni da je na osnovu lažne dokumentacije ostvario status hrvatskog ratnog vojnog invalida i sve povlastice.

Optužnica ga tereti da je 2. veljače 1994. godine s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi, podnio zahtjev za ostarivanjem statusa HRVI-a. Priložio je uvjerenje o stradavanju na kojem je lažno prikazao da je 25. siječnja stradao pri obavljanju dužnosti u sklopu 121. brigade Oružanih snaga RH.

A zapravo se, smatra tužiteljstvo, ozlijedio kod kuće prilikom cijepanja drva pa samim time i ne zadovoljava uvjete za priznavanje prava i ostvarivanje statusa. Temeljem priložene dokumentacije, ministarstvo mu je izdalo rješenje i priznalo status hrvatskog ratnog vojnog invalida desete skupine s 20 posto oštećenja pa je od tada sve do 31. svibnja prošle godine koristio pravo na osobnu invalidninu i posebni doplatak od 31.314,40 kuna, pravo na novčana sredstva za besplatne udžbenike za dijete u iznosu od 5.572,37 kuna, pravo na jednokratnu pomoć i osigurninu od 6.041,16 kuna, a dobio je i 50 dionica trgovačkog društva vrijednih 18.245 kuna.

Svojim lažnim statusom je tako, prema tvrdnjama DORH-a, “ratni” invalid s početka priče ostvario 61.172,93 kune nepripadne imovinske koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:51