OPTUŽBE ZA POGODOVANJE

Bajić na suđenju bivšim tužiteljicama: ‘Pokupec je bila tužiteljski terijer! A i o Vukušić imam dobro mišljenje...‘

Bajić je svjedočio na suđenju tužiteljicama optuženima za pogodovanje Burušiću, sinu bivšeg šefa zagrebačke policije

Mladen Bajić

 Damjan Tadic/Cropix

- Nemam saznanja da neke informacije nisu dostavljene policiji, ali i nije uobičajeno da državno odvjetništvo s policijom dijeli sve informacije. Ne vidim u tome problem. O Željki Pokupec i njenom radu mogu reći sve najbolje, bila je najbolja županijska državna odvjetnica. Bila je tužiteljski terijer, imala je agresivnost koja je poželjna za tužiteljicu. Vrlo dobro mišljenje imam i o Sinevi Vukušić, ispričao je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na suđenju bivšoj županijskoj državnoj odvjetnici u Zagrebu, Željki Pokupec, te bivšoj zagrebačkoj općinskoj državnoj odvjetnici, Sinevi Vukušić.

Njima se, pred sudskim vijećem koji predsjedava Domagoj Vučkov, sudi na Županijskom sudu u Rijeci, i to za zloporabu položaja i ovlasti. Tužiteljstvo ih tereti da su, dok je bio pod istragom, pogodovale Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika Policijske uprave zagrebačke. Prema USKOK-ovoj optužnici, Pokupec i Vukušić su pokušale umanjiti Burušićevu kaznenu odgovornost, tako što su mu na teret stavljale manju korist od one koju je stekao kaznenim djelom.

image

Željka Pokupec

Damjan Tadic/Cropix

Bajić je na svjedočenju ispričao da ga je Pokupec došla obavijestiti da policija opstruira istragu u slučaju Saše Burušića te da se ništa ne događa godinu dana. Kazao je i da se Sašu Burušića istraživalo za tri odvojena predmeta, u tri istrage, te da je bio šokiran opstrukcijom istrage o kojoj je Pokupec govorila.

- Rekao sam joj da na taj predmet obrati posebnu pozornost i da me redovito brifira što se događa, kazao je Mladen Bajić.

Bivši je glavni državni odvjetnik ispričao da ga je Pokupec redovito izvještavala o predmetu te da je početkom 2014. u DORH-u održan sastanak na kojemu je dogovoreno da će se s Burušićem sklopiti nagodba oko kazne, što po njemu nije sporno, budući da je sin policijskog načelnika istražiteljima otkrio druga djela i druge okrivljenike.

- Drago mi je da je Vrhovni sud Burušiću izrekao dvije i pol godine zatvora, a sporazumom smo tražili tri. To pokazuje da mu nismo pogodovali - rekao je Bajić.

Odgovarajući na pitanja odvjetnika Željke Pokupec, Čede Prodanovića, Bajić je kazao da državnom odvjetniku nije zabranjeno komunicirati SMS porukama s okrivljenikom s kojim se nastoji postići sporazum. Kazao je i da se ne sjeća je li znao da je Pokupec komunicirala s Burušićem izvan radnog vremena i u vrijeme izvida o kaznenim djelima.

Saša Burušić osuđen je 2015. na dvije i pol godine zatvora zbog prevare kreditima, a teretilo ga se da je nalazio ljude koje je fiktivno zapošljavao u tvrtkama Radovana Štetića te im je, pomoću krivotvorenih papira, omogućavao da podižu kredite. Kada bi im novac bio isplaćen, predavali su ga Barušiću, a njima bi ostala manja provizija.

Prema optužnici po kojoj im se sada sudi na Županijskom sudu u Rijeci, Pokupec, kao županijska državna odvjetnica u Zagrebu, i Vukušić, kao općinska državna odvjetnica u Zagrebu, u razdoblju od 2013. do početka 2015. godine, dogovorno su, "poduzimanjem i nalaganjem poduzimanja radnji u predmetima u kojima su postupali državnoodvjetnički dužnosnici i savjetnik u državnom odvjetništvu kojim su upravljale - pogodovale Saši Burušiću kao okrivljeniku u nekoliko predmeta koje su vodili USKOK te zagrebačko Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo". Na taj je način, tvrdi USKOK, u tim predmetima "otežano utvrđivanje činjenica, a postupalo se s ciljem umanjenja kaznene odgovornosti Saše Burušića i inkriminiranjem manje imovinske koristi od one koju je zaista stekao kaznenim djelom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:43