SUDSKI EPILOG

BABAN OSUĐEN NA 3,8 GODINA Osječkom poduzetniku zatvor jer je zlostavljao i iznuđivao partnera

Drago Babić uhićen je u spektakularnoj akciji kada mu je Ivica Džalto predavao označenih 10.000 eura
 Igor Sambolec

Drago Babić (48) zvan Baban, poduzetnik iz Osijeka, osuđen je na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog prijetnji, iznude i fizičkog zlostavljanja svog bivšeg poslovnog partnera i sugrađanina Ivice Džalte.

Odbijena jamčevina

Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Osijeku, koji je istovremeno odlučio i da se Babiću produljuje istražni zatvor u kojem se neprekidno nalazi od 28. kolovoza 2014. godine, pri čemu su mu svi dosadašnji zahtjevi da se brani sa slobode, pa i ponuđena jamčevina u nekretninama vrijednim tri milijuna kuna, odbijeni.

Podsjetimo, Babić je uhićen u spektakularnoj akciji osječke interventne policije, a nakon što mu je Ivica Džalto, tada kao policijski pouzdanik, predao 10.000 od zatraženih 200.000 eura.

Džalto je, naime, prijavio Babića da ga ovaj već dulje iznuđuje, fizički zlostavlja i prijeti njemu, kao i njegovom sinu te da mu je zbog toga već prije u nekoliko navrata predavao novac u kunama i eurima - ukupno 304.300 kuna.

Falsificirani dokumenti

Stoga je posljednja predaja organizirana u suradnji s policijom, koja je Babića uhitila u središtu Osijeka neposredno nakon što mu je Džalto predao novac.

Osim Džalte, Babića su u ovom procesu teretili i članovi Džaltine obitelji, dok su ostali svjedoci potvrđivali Babićevu priču kako tu nije bilo riječi o iznudi, nego o poslovnom odnosu te vraćanju dugova koje je Džalto imao prema Babiću.

No, tužiteljstvo je bilo uvjereno u Babićevu krivnju, a takvom stavu priklonio se i sud koji je Babića osudio.

Njegova je obrana pak najavila žalbu na ovakvu presudu, smatrajući kako za nju nema nikakvih dokaza. Oni tvrde kako je Džalto, među ostalim, obmanjivao Babića, falsificirao dokumentaciju i s računa zajedničke tvrtke uzeo 350.000 kuna.

Što se tiče fizičkog zlostavljanja, za koje je Džalto priložio svoje selfie fotografije na kojima su vidljive tjelesne ozljede, Babićeva obrana navodi kako za to ne postoji nikakva medicinska dokumentacija.

Dvostruka kazna

Obrana smatra da je Babić osuđen bez ikakvih dokaza, i to samo zato što je već 2006. godine također osuđen za istovrsno kazneno djelo, što je i odležao.

Zato mu je, naveli su u žalbi o određivanju istražnog zatvora, i produljen istražni zatvor, “čime je dvostruko kažnjen, pa bi hipotetski zbog kazne koju je odslužio uvijek mogao egzistirati razlog za istražni zatvor”.

Inače, istražni zatvor produljen mu je zbog opasnosti od ponavljanja djela, a s obzirom na već spomenutu presudu iz 2006. godine.

‘Pritvor mi maksimalno produljite’

- Molim da mi produljite pritvor što je dulje moguće - rekao je Babić sucima u veljači ove godine. Kako nam je tada prenio njegov odvjetnik Dražen Srb, bio je to Babićev iskaz revolta.

- To je produkt činjenice da Babiću i meni kao njegovu branitelju nijednom nije dopušteno da budemo na ispitivanju svjedoka i postavljamo pitanja. Svi svjedoci koje smo predložili odbijeni su, kao i svi naši dokazni prijedlozi - istaknuo je tada Srb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:13