TUMAČENJE ZAKONA

APSURD 'Galamom sam otjerao pljačkaša, a onda sam ja optužen za kršenje javnog reda i mira!'

Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

Poznati osječki liječnik ovih se dana neugodno iznenadio kada je na njegova vrata pozvonila policija kako bi ga obavijestila da je protiv njega podnesena prekršajna prijava, jer je uznemiravao javni red i mir, piše Glas Slavonije.

Apsurd ove prijave činjenica je da je ovaj prekršaj počinio dok je prije mjesec dana iz svoje garaže glasnom vikom otjerao napadača, koji ga je želio opljačkati.

- Situacija koja mi se događa gotovo je nevjerojatna, a sve je posljedica činjenice da sam bio žrtva pljačkaškog napada. Prije mjesec dana bio sam u svojoj garaži, kada je odjednom u nju ušao muškarac te zatražio da mu dam novac ili će me ubiti. Kako je nedaleko bio i moj prijatelj počeo sam galamiti i vikati na njega te ga tjerati iz garaže, a sve kako bi to čuo i moj prijatelj te mi došao u pomoć. Pljačkaš se dao u bijeg, a ja sam pozvao policiju i on je ubrzo uhvaćen, a policija je potvrdila kako im je poznat od ranije, ispričao je osječki liječnik te nastavio:

- Šok je uslijedio kada mi je nakon nekoliko dana stigla prekršajna prijava, prema kojoj sam ja kriv i to zbog narušavanja javnog reda i mira svojom galamom. U razgovoru s odvjetnikom rečeno mi je kako je ovakvo tumačenje zakona u posljednje vrijeme često te sam prema zakonu provalnika trebao ljubazno zamoliti da napusti moj prostor, a niti slučajno ga nisam smio vrijeđati i derati se na njega. Zbog svega ovoga za nekoliko dana moram pred suca za prekršaje - priča ovaj liječnik.

Slučaj koji potvrđuje apsurdnost zakona prema oštećenima dokazuje i slučaj odvjetnika ovog liječnika, koji ima klijenta u čiju je pušnicu nedavno provalio lopov s namjerom da pokrade suhomesnate proizvode. Nakon što ga je vlasnik potjerao, lopov je u bijegu pao i slomio nogu, a vlasnik pušnice sada će morat na sud jer ga je lopov prijavio kao odgovornog za lom noge.

Treći apsurdni slučaj jest i onaj koji se u petak dogodio stanarima Vukovarske 89 u Osijeku. Kada su policajcima javili da se ispred jednog stana na četvrtom katu nalazi pijani muškarac u gotovo nesvjesnom stanju, oni su došli, no ubrzo se okrenuli i otišli objasnivši da muškarac nikoga ne uznemirava, da mirno sjedi te da nemaju ovlasti za postupanje.

Također su upozorili stanare da ne smiju prisilno izbaciti tu osobu.

Na koncu je muškarac na isti muškarac izišao iz zgrade i legao na klupu, a policija je i dalje tvrdila da mu ne mogu ništa, javlja Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38